Vlada predlaže Nacionalni akcioni plan za zapošljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada predlaže Nacionalni akcioni plan za zapošljavanje

BEOGRAD - Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim će biti unapređeno stanje na tržištu rada, u cilju ostvarivanja najvećeg mogućeg stepena zaposlenosti u republici.

Stopa nezaposlenosti u 2007. godini bila je 18,8 odsto, a stopa zaposlenosti 51,5 odsto, što je, kako piše u predlogu zakona, značajno nepovoljnije nego u bilo kojoj od 27 država članica Evropske unije.

Cilj predloženog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akta, kako se navodi, jeste da se, u okviru postojećeg stanja ekonomskog razvoja Srbije i odnosa ponude i potražnje na nacionalnom i lokalnim tržištima rada, omogući ostvarivanje najvećeg mogućeg stepena zapošljavanja kroz stvaranje efikasnog i fleksibilnog zakonskog okvira za obavljanje tih poslova.

Predloženim zakonom se uvodi Nacionalni akcioni plan zapošljavanja, kao centralni instrument planiranja aktivne politike u toj oblasti, koji će služiti kao osnov za budžetsko planiranje u domenu zapošljavanja.

Tim dokumentom bi se na godišnjem nivou, između ostalog, uređivali i ciljevi i prioriteti aktivne politike zapošljavanja, programi i mere te politike za narednu godinu, finansijski okvir za aktivnu politiku zapošljavanja, kao i kategorije teže zapošljivih lica koja će imati prioritet u zapošljavanju u narednoj godini.

Kao nova zakonska kategorija uvodi se i akt o učinku, kojim ministar, nadležan za poslove zapošljavanja, utvrđuje učinak koji Nacionalna služba za zapošljavanje treba da realizuje sprovođenjem programa i mera iz Akcionog plana.

Značajno je i uvođenje godišnjeg programa dodatnog obrazovanja i obuke za potrebe tržišta rada, kojim se planira prekvalifikacija ili dokvalifikacija nezaposlenih lica za deficitarna zanimanja na tržištu rada, radi povećanja stepena njihove zapošljivosti.

Predloženim zakonom se predviđa i uvođenje individualnih planova zapošljavanja, koji svaki nezaposleni mora imati do isteka 90 dana od uvođenja u evidenciju Nacionalne službe, osim ako se ta institucija i nezaposleni ne dogovore drugačije.

Tim planom utvrđuje se učešće nezaposlenog u merama aktivne politike zapošljavanja, u skladu sa Akcionim planom, a uvode se i aktivnosti praćenja i ocene efekata aktivne politike zapošljavanja, koje treba da omoguće uvid u efikasnost sprovedenih mera i da pruže osnov za buduće planiranje i sprovođenje aktivne politike zapošljavanja.

Predlogom zakona se menja i visina i trajanja prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti - novčana naknada iznosi 50 odsto od prosečne zarade nezaposlenog u poslednjih šest meseci, pri čemu ne može biti manja od 80 odsto, niti veća od 160 odsto minimalne zarade u republici.

Maksimalno trajanje prava na novčanu naknadu iznosi 12 meseci, a izuzetno do 24 meseca ako nezaposlenom nedostaje manje od 2 godine do penzije.

Uvodi se i novi podsticaj za korisnike novčane naknade - lice koje je korisnik novčane naknade najmanje tri meseca, a zasnuje radni odnos na neodređeno vreme, ima pravo na jednokratni podsticaj za zapošljavanje u visini od 30 odsto od ukupnog preostalog iznosa novčane naknade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.