Vlada pere ruke od svoje brljotine

Izvor: Blic, Tanjug, 25.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada pere ruke od svoje brljotine

Državni činovnici koji su uključeni ili bi trebalo da su upoznati sa slučajem Kovačević peru ruke od ovog diplomatskog skandala koji je dodatno urušio odnose sa SAD. Glavni akteri svaljuju krivicu jedan na drugog, pa je bivšem generalnom konzulu u Njujorku Slobodanu Nenadoviću kriv za sve kolega vicekonzul Igor Milošević. U Ministarstvu spoljnih poslova ne vide da ima njihove odgovornosti za diplomatski skandal. A većini ministara nezvanično „ne sviđa se ceo slučaj od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do kraja", ali se danima niko ne usuđuje da to i javno kaže.

Ipak, iako niko nije upoznat, a kako sada stvari stoje krivi su samo konzul i vicekonzul, izvor „Blica" navodi da je Miladin Kovačević svega nekoliko dana po dolasku iz Amerike znao neke od činjenica sa kojima su se građani Srbije upoznali tek pre nekoliko dana. Kako kaže sagovornik „Blica", Kovačević je u krugu prijatelja rekao da zna da neće biti izručen i da će mu biti suđeno u Srbiji, a „dobiće godinu dana uslovno".

Međutim, stavka državne tajne na slučaju Miladina Kovačevića koji je brutalno pretukao svog kolegu Brajana Štajnhauera, a potom uz pomoć srpskih diplomata u Njujorku nezakonito napustio SAD, nikako ne može biti razlog da se ministri u Vladi Srbije bar ne upitaju po kom kriterijumu se biraju diplomatski predstavnici Srbije u svetu.

Jeremić: Za sada državna tajna

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić potvrdio je da se još vodi postupak otkrivanja ko je odao državnu tajnu o odluci Vlade da se plati milion dolara.

- U ovom momentu slučaj stoji pod oznakom državne tajne, u interesu uspešnog okončanja procesa. Ali ako ovaj slučaj bude uspešno okončan, a verujem da hoće, građani Srbije će imati pun uvid u to kako je došlo do rešenja. Vodi se i istraga kako je došlo do odavanja državne tajne, to je teško krivično delo, ali mislim da je to pitanje ličnog morala, a ne odnosa među partijama - rekao je Jeremić za Radio-televiziju Srbije.

Pitanje da li su bivši konzul i njegov zamenik samostalno prekršili pravila diplomatske službe i učinili dva krivična dela, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje i izdavanje službenog dokumenta, prvi je pokrenuo u javnosti Vuk Drašković, lider SPO i bivši šef diplomatije. On je izjavio da je za njihove postupke neko morao znati u Beogradu.

Dušan Lazić, član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, tvrdi za „Blic" da nema mesta takvim optužbama.

- Ne može ministarstvo znati za svaki potez svojih službenika kojih ima na stotine. Ministarstvo nema odgovornost u ovom slučaju jer je pravovremeno reagovalo, vratilo svoje službenike u zemlju i nakon disciplinskog postupka otpustilo dva službenika koja su prekršila zakone - kaže Lazić.

Ovaj bivši diplomata podseća da su službenici našeg konzulata u Njujorku od samog početka bili obavešteni zbog čega je uhapšen Kovačević i, prilikom plaćanja kaucije, čak garantovali da on neće napuštati Ameriku.

Gde god se zagrebe u slučaju Kovačević, dobija se utisak da je „stvar ispeglana". Tako je bar za sada samo na nivou spekulacija da li se vicekonzul Igor Milošević konsultovao sa nekim iz Ministarstva spoljnih poslova kada su Kovačeviću nezakonito izdata dokumenta. Jedan od navoda da je Milošević u kumovskim vezama sa šefom kabineta ministra spoljnih poslova Borkom Stefanovićem odmah je demantovana. U kabinetu ministra kažu za „Blic" da Stefanović i Milošević nisu ni u kakvom rodbinskom ili bliskom prijateljskom odnosu, a da ni on ni bilo ko drugi u ministarstvu nije bio upoznat sa prekršajima Miloševića i Nenadovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.