Izvor: Blic, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada htela da Drašković potpiše sporazum

Vlada htela da Drašković potpiše sporazum

Predsednik Boris Tadić će 14. decembra u Briselu potpisati sporazum kojim Srbija stupa 'Partnerstvo za mir'.

Međutim, kao 'Blic' saznaje Vlada je do poslednjeg trenutka, u želji da to prikaže kao svoj uspeh, pokušavala da u Brisel pošalje šefa diplomatije Vuka Draškovića.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer pozvao je juče Srbiju da 14. decembra u Briselu potpiše sporazum o pristupanju 'Partnerstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za mir'. Shefer je poziv da taj sporazum potpiše uputio predsedniku Tadiću preko našeg ambsadora u NATO Branislava Milinkovića. U Tadićevom kabinetu Beti je potvrđeno da je taj poziv stigao.

- U kabinetu Vojislava Koštunice su ceo dan pokušavali da nagovore Draškovića da ode u Brisel. On je to odbio uz jednostavno obrazloženje da nije pozvan da prisustvuje tom događaju - tvrdi izvor 'Blica' iz vrha srpskih vlasti. Inače, Vlada Srbije saopštila je da je na jučerašnjoj sednici 'ovlastila predsednika Borisa Tadića da u ime Srbije 14. decembra u Briselu potpiše okvirni sporazum'.

Prema Ustavu, predsednik je ovlašćen da predstavlja državu u međunarodnoj zajednici, a i njegova ustavna ovlašćenja predviđaju da je on vrhovni komandant Vojske. Sa druge strane, u ustavu piše da Vlada 'utvrđuje i vodi politiku'. Sporazum o pristupanju 'Partnerstvu' potpisaće i Crna Gora i BiH, pa su pozivi uručeni i predsedniku Filipu Vujanoviću i članovima Predsedništva BiH Nebojši Radmanoviću, Harisu Silajdžiću i Ivu Komšiću.

Tadić je u Portugalu izjavio da pristupanje Srbije 'Partnerstvu' znači da naša zemlja stupa u saveznički odnos sa najvećim vojnim potencijalima.

N.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.