Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Štete od nepogoda iz budžeta

Beograd -- Na današnjoj sednici, Vlada Srbije usvojila je Statut Agencije za telekomunikacije i odlučila da finansira štetu od poplava.

Vlada Srbije danas je odlučila da Ministarstvo za kapitalne investicije finansira saniranje štete nastale od elementarnih nepogoda u Srbiji. Velimir Ilić, koji se nalazi načelu tog ministarstva, kaže da je danas izdvojeno 70 miliona dinara za Kragujevac, Prokuplje, Valjevo, Žitorađu, Topolu i Kraljevo, opštine koje su poslednjih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najviše pogođene gradom i kišom.

Vlada je danas usvojila i Uredbu o subvencionisanju proizvodnje i skladištenja pšenice za poljoiprivrednike koji su registrovali svoja gazdinstva. Za proizvodnju biće izdvojeno 5.000 dinara po hektaru pšenice, a za skladištenje 750 dinara po toni pšenice. Takođe Vlada je omogućila i kratkoročne kredite od 12.000 dinara po hektaru za jesenju setvu pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede savetuje proizvođačima da skladište ovogodišnji rod pšenice i prognozira da će otkupne cene do kraja godine biti više.

Usvajanjem Statuta Agencije za telekomunikacije, stvoreni su uslovi da to nezavisno regulatorno telo preispita dozvole koje su proteklih godina izdavane. "Važno je da Agencija za telekomunikacije već u avgustu počne da radi i da se uvede red u sistem telekomunikacija, što se već odavno očekuje", rekao je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Vlada će, prema rečima Ilića, podstaći modernizaciju sistema protivgradne zaštite, koji je često onemogućen da deluje zbog preleta aviona iznad Srbije. "Kontrola leta vrlo često ne dozvoljava dejstvo protivgradne zaštite u određenim vremenskim periodima. Za to vreme grad uništi čitave rasade i imovinu građana i mi nemamo tehničku mogućnost da to štitimo. Moramo razgovarati s Kontrolom leta koja od preleta uzima visoke prihode, da se deo tih prihoda uplati u fond protivgradne zaštite", kazao je Ilić.

Ministar za kapitalne investicije Srbije kazao je i da je upozorio Upravni odbor Jata da će, kao resorni ministar, tražiti smenu tog tela, jer ne poštuje odluke i zaključke Vlade u vezi sa izdvajanjem Tehnike iz sistema te kompanije. Ilić je rekao da je Vlada Srbije "donela zaključak da se Tehnici prenese imovina i da se izdvoji iz sistema Jata i posluje kao posebno preduzeće", kako je predviđeno u Studiji, koju je radila jedna američka kompanija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.