Izvor: Blic, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije oštro reagovala na Bernsov stav o Kosovu

Vlada Srbije je danas još jednom izričito upozorila da Rezolucija 1244 eksplicitno potvrđuje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i Metohiji i da bi Beograd kao ništavno odbacio svako priznanje nezavisnosti Pokrajine.

"Povodom stava koji je izneo američki državni podsekretar Nikolas Berns da će SAD podržati deklaraciju o nezavisnosti pokrajine Kosovo i Metohija, ako u SB ne bude usvojena nova Rezolucija, Vlada Srbije još jednom upućuje izričito upozorenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Rezolucija 1244 eksplicitno potvrđuje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i Metohiji", saopštila je Vlada Srbije. Vlada Srbija je posebno naglasila da Rezolucija 1244 SB ima obavezujuću snagu za vlade svih država članica UN i da nijedna država ne sme da prekrši ovu rezoluciju i da se jednostrano određuje prema budućem statusu pokrajine.

U saopštenju koje je Tanjugu dostavila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima takođe je navedeno da je "Vlada Srbije više puta jasno saopštila da bi svako jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova predstavljalo najgrublje kršenje normi UN i gaženje Povelje UN i važeće Rezolucija 1244".

"Vlada Srbije na vreme upozorava da bi Beograd u potpunosti kao ništavno odbacio svako priznanje nezavisnosti pokrajine, jer bi to predstavljalo direktno mešanje tih država u unutrašnje stvari Srbije", navedeno je u saopštenju.

"U tom slučaju Srbija bi insistirala da SB poštujući sopstvenu Rezoluciju 1244, zaštiti i potvrdi nepovredivost suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije i njenih međunarodno priznatih granica", saopštila je Vlada Srbije.

Berns je rekao da SAD smatraju da je nezavisnost jedina opcija za Kosovo i izrazio nadu da snažna podrška te zemlje nezavisnosti Kosova neće izazvati trajnu štetu u odnosima sa Srbijom. Američki državni podsekretar ocenio je da bi odustajanje od Kosova Beogradu omogućilo bržu intergaciju u zapadnu Evropu i prevazilaženje napetih odnosa sa Vašingtonom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.