Vlada Srbije navršila godinu dana

Izvor: S media, 07.Jul.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije navršila godinu dana

Danas se obeležava godinu dana rada Vlade Srbije, u okviru kojih je, prema oceni premijera Mirka Cvetkovića i njegovog kabineta, napravljen pomak po svim programskim ciljevima i principima na kojima je ona formirana.

Vlada Srbije formirana je 7. jula 2008, na četiri principa: opredeljenje za evropsku budućnost Srbije, neprihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti i poostravanje borbe protiv kriminala i korupcije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Kabinet premijera Cvetkovića ima četiri potpredsednika i 25 ministara, od kojih su trojica istovremeno i potpredsednici vlade, a čine je članovi Koalicije "Za evropsku Srbiju" sastavljenu od DS, G17 plus, SDA, SDP, SPO i LSV, i koalicije SPS-PUPS-JS.

Članovi kabineta premijera Srbije sačinili su bilans rezultata, iz kojeg proizlazi da ostvareni rezultati u proteklih godinu dana odudaraju od percepcije u javnosti, budući da ukazuju na pozitivan pomak u njenom radu, na svim poljima.

U prilog tome navode, na primer, da se i opozicija ubacila na "evropski voz", što tumače da je Vlada Srbije na dobrom putu.

U ministarstvima vlade, zaduženim za ekonomska pitanja, ističu da se Vlada Srbije već godinu praktično brani od posledica ekonomske krize.

Ekonomski tim vlade uveren je da je država izdržala glavni udar nelikvidnosti, u koji je zapala privreda Srbije, usled negativnih posledica svetske krize i u tom kontekstu ukazuje na čcinjenicu da je u prvom kvartalu ove godine pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio 3,5 odsto, dok je u EU dostigao 4,5 odsto.

Drugim rečima, nema rasta privrede, ali je zaustavljen pad BDP-a, kao i opadanje indeksa industrijske proizvodnje koji se ustalio na oko 20 odsto u odnosu na prosek iz prošle godine, a vlada je, radi poboljšanja likvidnosti privrede i pokretanja investicione aktivnosti, subvencionisala više od 500 miliona evra povoljnih kredita.

Vraćeno je poverenje u bankarski sektor i štednja je porasla za 230 miliona evra od početka godina, na preko pet milijardi evra, devizne rezerve su se približile iznosu od devet milijardi evra i postignuta je puna stabilnost deviznog kursa i to bez korišćenja sredstava od 788 miliona evra iz aranžmana s MMF-om, ističu u Vladi Srbije.

Opšta ocena je, kako je ukazao premijer Mirko Cvetković da je njegov kabinet u proteklih godinu dana učinio pozitivne pomake u svim programskim segmentima na kojima je vlada formirana.

Obezbedjena je ekonomska stabilnost u vreme najevće ekonomske krize u svetu, vodjena je odgovorna socijalna politika u cilju zaštite standarda gradjana, intenzivirane su aktivnosti u procesu evropskih integracija Srbije, a ozbiljnom strategijom pitanje Kosova i Metohije vraćeno je u okvire medjunarodnog prava i na taj način zaustavljeno dalje priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Kada se radi o EU, pozitivni pomaci se, pre svega, ogledaju u činjenici da smo na dobrom putu da se nadjemo na beloj šengen listi, što će biti, ja očekujem, ubrzo i objavljeno" istakao je Cvetković, ukazujući da Srbija u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom i sa optimizmom očekujemo da u narednim mesecima na dodje do odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Cvetković je ocenio da su uspostavljeni čvrsti sistemski temelji za efikasniju borbu protiv korupcije i kriminala, a vlada je usvojila 256 zakonskih predloga.

Popravljen je i imidž Srbije u svetu i uspostavljeni dobri odnosi sa zemljama - članicama EU, SAD i Rusijom, rekao je Cvetković, sumirajući rezultate rada vlade u proteklih godinu dana.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.