Vlada Eve Kopač dobila poverenje parlamenta

Izvor: Akter, 01.Okt.2014, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Eve Kopač dobila poverenje parlamenta

Nova poljska vlada premijerke Eve Kopač dobila je večeras poverenje Sejma poljskog parlamenta za svoj program u narednih godinu dana do redovnih izbora

Poverenje je dato i za nacionalni konsenzus oko bezbednosti Poljske i povećanja izdataka za odbranu

Za poverenje vladi kojoj je premijerka kao glavni cilj postavila bezbednost poljskih porodica u najširem smislu, od ekonomije do odbrane, glasalo je posle duge rasprave 259 poslanika od ukupno 460 članova donjeg doma >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << parlamenta, protiv su bila 183 dok se troje uzdržalo.

Eva Kopač je najavila predstavljajući danas program vlade između ostalog pragmatičniji pristup krizi u Ukrajini kako se Poljska ne bi obrela u izolaciji u Evropskoj uniji zbog suviše ambiciozne podrške Ukrajini i mogla da se bori za jedinstveni pristup Evrope prema krizi u Ukrajini.

Kao i njen prethodnik Donald Tusk koji je ostavku podneo zato što je krajem avgusta izabran da 1. decembra preuzme funkciju predsednika Evropskog saveta, i Eva Kopač bezbednost Poljske vezuje za partnere u NATO, jačanje vojnog prisustva SAD u Poljskoj i povećanje izdataka za poljsku armiju na dva odsto BDP-a 2016. godine.

Premijerka je zatražila od opozicije 100 dana saradnje a takođe i nacionalni konsenzus oko odbrambene, bezbednosne i spoljne politike zemlje jer u svetlu zategnutih odnosa sa Rusijom i sukoba u Ukrajini bezbednost ne sme da bude polje za stranačke političke igre.

Od lidera opozicije, predsednika konzervativne stranke Pravo i Pravda, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog poimence i direktno je zatražila da skine sa Poljske kletvu mržnje.

"Poljski javni život godinama opterećuje neprijateljstvo Jaroslava Kačinjskog prema Donaldu Tusku koga više neće biti na domaćoj političkoj sceni. Možda je sada vreme, krajnje vreme da se probije ta lična mržnja", kazala je premijerka.

Jaroslav Kačinjski je nakon tog apela prišao i pružio ruku Tusku, koga je od avionske nesreće u kojoj je poginuo u Smolensku 2010. godine njegov brat blizanac predsednik Poljske Leh Kačinjski optuživao da zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ima krv Leha Kačinjskog na rukama.

"Prišao sam mu i rekao da ne treba da veruje da ga mrzim i poželeo sam mu uspeh. Nismo mi krivci mržnje, mi smo njene žrtve", kazao je kasnije novinarima Kačinjski.

Eva Kopač za svoju vladu danas nije dobila povrenje opozicione levice, pošto je njen lider, bivši poljski premijer Lešek Miler izjavio da program vlade, ocenjen od strane stručnjaka i dela opozicije kao dobar, sadrži obećanja za narednih sedam godina a ne 12 meseci koliko joj je ostalo da vodi Poljsku.

Miler je takođe oštro kritikovao premijerku i novu vladu za to što Poljake plaše ratom sa Rusijom koga neće biti.

"Bolje da plaši Poljake konzervativcima kao do sada", rekao je Miler.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.