Više hiljada Srba na Kosmetu i dalje bez struje

Izvor: Politika, 22.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više hiljada Srba na Kosmetu i dalje bez struje

Među Srbima ima onih koji mešetare, a stav je Beograda da se ne potpisuju ugovori, kaže Zvonimir Stević

Kosovska Mitrovica – Predstavnici Srba četiri opštine Kosovskog Pomoravlja – Gnjilana, Kosovske Kamenice, Novog Brda i Vitine – sastaće se danas u Beogradu sa Slavicom Đukić-Dejanović, predsednicom Narodne skupštine Srbije, i resornim ministrima za energetiku i Kosovo i Metohiju Petrom Škundrićem i Goranom Bogdanovićem, kako bi u zajedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razgovoru iznašli rešenje za problem električne energije koju je KEK pre više od 20 dana isključio Srbima u Kosovskom Pomoravlju.

Kako za „Politiku” kaže Dragan Nikolić, više od 8.000 Srba je bez električne energije, počev od meštana Šilova koji su bez struje 22 dana, a koji svakodnevnim protestima pokušavaju da ukažu na humanitarnu katastrofu koja im preti, ali i da se nađe rešenje za ona srpska sela koja su već 10 dana u mraku.

Kako navodi načelnik okruga, u Šilovu je juče na vanrednom sastanku odbornika četiri skupštine opštine postignut dogovor da Srbi neće potpisivati ugovore sa KEK-om jer bi to značilo priznavanje „fantomske države”, ali su se složili da će uraditi onako kako Beograd bude odlučio.

– Tražimo od vlasti u Beogradu da sednu za sto sa predstavnicima međunarodne zajednice i iznađu trajno rešenje za Srbe, ne samo u Kosovskom Pomoravlju već i u sredinama gde žive ostali Srbi – kaže Nikolić, koji nije želeo da komentariše potez potpredsednika opštine Gnjilane iz redova srpske zajednice (koju je formirala albanska većina), već je samo potvrdio da su pojedina sela dobila struju.

Izuzetno je teška situacija i u Osojanskoj dolini, gde je oko 1.000 Srba povratnika jedanaest dana, odnosno pet u mraku. Suvi Lukavac već jedanaesti dan nema struju, dok u Osojanu, Šaljinovici, Tučepu i Košu pet dana nema električne energije a po svoj prilici neće još dugo da bude uključena jer su u KEK-u tražili da svako domaćinstvo plati po 200 evra za „priključak”, ali i da svakog meseca izdvaja po pet odsto na ime izmirivanja duga od 1999. do danas.

Dragoljub Repanović, predsednik opštine Istok, za „Politiku” kaže da se nastavlja sistematsko ugrožavanje, odnosno proterivanje Srba, a isključenje struje je usledilo po paljenju kuća u Drsniku i pucanja na Srbe povratnike u Istoku.

Juče kasno po podne predsednik opštine održao je sastanak sa predstavnicima sedam sela Osojanske doline kao i Srbima iz naselja Ljug i Blagača, koje se nalazi na periferiji grada.

Višenedeljno isključenje struje i potez KEK-a oštro kritikuje Zvonimir Stević, državni sekretar Ministarstva za KiM i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, a koji apostrofira da je na sednici Vlade Republike Srbije donet zaključak da nadležna ministarstva sednu za pregovarački sto sa međunarodnom zajednicom i zatraže „hitno uključenje električne energije”, ali i da u konstruktivnim razgovorima to bude trajno, a ne, kako on navodi, sistemsko rešenje.

Na naše pitanje, da li je Beograd sugerisao pojedinim srpskim predstavnicima da potpišu ugovore sa KEK-om (na osnovu informacija koje je „Politika” dobila) Stević oštro odgovara:

– Zvaničan stav srpske vlasti je da nema potpisivanja nikakvih ugovora sa samoproglašenom republikom Kosovo a istina je da pojedini srpski mešetari idu naruku albanskoj zajednici. Uostalom, Albanci i traže takve pojedince koji će raditi u njihovom interesu zarad ličnih interesa, a na štetu Srba na Kosmetu i države Srbije.

B. Radomirović

[objavljeno: 23/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.