Veterani OVPMB traže pripajanje Kosovu juga Srbije

Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani OVPMB traže pripajanje Kosovu juga Srbije

Preševo – Pripajanje "Preševske doline" Kosovu, osnovni je zahtev koji su juče sa mitinga u centru Preševa zvaničnom Beogradu uputili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.
Predsednik Udruženja boraca veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca Ljuljzim Ibiši rekao je da su ti zahtevi Beogradu poznati 15 godina i da, na osnovu rezultata referenduma iz 1992. godine, traže da se taj deo južne Srbije pripoji Kosovu.
Ibiši je pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve relevantne međunarodne političke organizacije, pre svih NATO, da upute svoje posmatrače u to područje, "jer se volja naroda izražena na referendumu 1992. godine mora pretvoriti u stvarnost". "Taj cilj mi moramo ostvariti svim raspoloživim sredstvima", rekao je Ljuljzim Ibiši.

Na pitanje novinara šta podrazumeva pod pojmom "svim raspoloživim sredstvima", Ibiši je odgovorio da je "raspad Jugoslavije počeo političkim, a završio se, vi znate kojim sredstvima".

Okupljeni na mitingu ponovo su zatražili da se iz Bujanovca, Preševa i Medveđe hitno i bez ikakvih uslova, povuku sve snage žandarmerije i specijalne srpske policije.

Skupu su prisustvovali lideri samo dve od pet partija koje okupljaju Albance na jugu Srbije – Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca (PDA), i Jonuz Musliju, čelnik Pokreta za demokratski progres (PDP), ali oni nisu govorili.

Kao i svi dosadašnji, i jučerašnji skup, na kome je bilo nekoliko stotina pristalica počeo je intoniranjem himne Narodne Republike Albanije, kao i sa nekoliko zastava. Učesnici mitinga nosili su nekoliko transparenata među kojima je i: "Preševska dolina je Kosovo" i "Sloboda, jednakost, pravda".

Jučerašnji miting u Preševu protekao je bez incidenata.

Beta

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.