Veselji: Odlučni smo da osnujemo vojsku Kosova

Izvor: Večernje novosti, 02.Nov.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji: Odlučni smo da osnujemo ''vojsku Kosova''

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je vlast u Prištini odlučna da osnuje vojsku tzv. Kosova PRIŠTINA - Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je vlast u Prištini odlučna da osnuje vojsku tzv. Kosova, bez obzira na proteste koji dolaze iz Beograda i ocenio da pozivi predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima da ne učestvuju u toj vojsci "nisu ljudski. ni korektni", preneo je zagrebački Večernji list."To ćemo uraditi zajedno s >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << međunarodnom zajednicom i u stalnom smo kontaktu sa SAD, kao i s našim partnerima iz NATO, Nemačkom, Francuskom, Italijom, Hrvatskom, Velikom Britanijom... Zbog pritisaka iz Beograda, Srpska lista je bila uzdržana pri usvajanju zakona o kosovskoj vojsci i otvoreno su rekli da su protiv", kazao je Veselji.Po njegovom mišljenju, tzv. Kosovo je imalo dve opcije za osnivanje vojske: zakonom o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, i promenom Ustava što nije bilo moguće ostvariti zbog suprostavljanja Srpske liste .PROČITAJTE JOŠ - Veselji: Beograd bi trebalo malo bolje da sluša Angelu Merkel "Zato smo se odlučili za transformaciju, za šta nam nije bila potrebna dvotrećinska podrška, kao ni podrška Srpske liste", objasnio je Veselji. On je u intervjuu kazao da tzv. Kosovo želi mir i dobrosusedske odnose, a ne rat."Ta transformacija ne znači da ćemo mi krenuti u rat ili voditi agresivnu politiku, kako to Vučić želi da prikaže. To potpuno razumeju naši građani srpske nacionalnosti koji su, uprkos pritiscima iz Beograda, ušli u redove vojske tzv. Kosova", ocenio je Veselji.Veselji je rekao da će zadatak vojske tzv. Kosova biti isključivo borba protiv terorizma i globalnih pretnji ne samo Kosovu, već i ostalim zemljama regiona, uključujući Srbiju."To što se Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku tzv. Kosova, nije ljudski, ni korektno. Mi smo nezavisna država i Srbi koji žive na Kosovu ravnopravni su građani Republike Kosovo", kazao je Veselji.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Veselji: Vojska do kraja godine, bez obzira na proteste iz Beograda

Izvor: Blic, 02.Nov.2018

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je danas za zagrebački "Večernji list" da će kosovska vojska biti formirana do kraja godine, bez obzira na proteste iz Beograda te dodao da će u njoj biti 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih vojnika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.