Verko izbacuje DS iz koalicije u Kragujevcu

Izvor: Politika, Fonet, 10.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verko izbacuje DS iz koalicije u Kragujevcu

„Zajedno za Kragujevac” traži raskid sa demokratama na lokalnom nivou, a ovi optužuju gradsku vlast za sumnjive poslove u veti s javnim nabavkama

Kragujevac – Vladajuća stranka „Zajedno za Kragujevac” juče je zatražila raskid koalicionog sporazuma sa Demokratskom strankom, zahtevajući od nje da odmah napusti vlast na lokalnom nivou. Stranka „Zajedno za Kragujevac” optužila je zamenika poverenika GO DS-a u Kragujevcu Vlatka Jovićevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za „neprincipijelni napad na lokalnu samoupravu” i nadležne državne organe pozvala da obavi kontrolu rada svih gradskih službi.

Povereništvo DS-a u Kragujevcu, međutim, smatra da je inicijativa „Zajedno za Kragujevac” rezultat „nervoze političkog partnera” koji pokušava da zataška „sumnjive poslove gradske vlasti u vezi sa javnim nabavkama”.

Prema rečima portparola „Zajedno za Kragujevac” Zorana Palčića, ova stranka smatra da je koalicija sa demokratama neodrživa nakon što je povereništvo DS-a u Kragujevcu započelo „prljavu medijsku kampanju” protiv gradske vlasti. Palčić je Vlatka Jovićevića, zamenika poverenika DS-a u Kragujevcu, optužio da je dnevnom listu „Kurir” predao dokumentaciju sa kompromitujućim sadržajem protiv lokalne uprave i da je na taj način „prešao granicu”.

– I do sada bilo je sitnih problema u funkcionisanju naše koalicije, ali potez Jovićevića da bulevarske novine, kao što je „Kurir”, snabde dokumentacijom sumnjivog sadržaja krajnje je neprincipijelan i protivan svim načelima međupartijske saradnje. Ukoliko se Jovićević ne ogradi od svojih izjava, „Zajedno za Kragujevac” smatra da ova koalicija više ne može da opstane – naveo je Palčić u izjavi za „Politiku”.

U oštro intoniranom dopisu koji je stranka „Zajedno za Kragujevac” juče uputila medijima u Kragujevcu, Jovićević je nazvan „kurir demokratom”, „političkim egzoterikom”i „neveštim manipulatorom”, a Demokratskoj stranci je poručeno da „odmah napusti vladajuću koaliciju” i odrekne se svih funkcija i direktorskih mesta koja su ovoj partiji pripala na osnovu koalicionog sporazuma.

– Jovićević je pokušao da objasni kako smo pružali otpor da se borba protiv korupcije kao segmenta političkog delovanja unese u naš koalicioni sporazum. Da stvar bude gora, on je u izjavi za „Kurir” naveo da će njegova stranka kazniti svakog ko je upleten u neke afere. Svima, pa i DS-u, treba da bude jasno da nijedna stranka u Srbiji ne može nikog da kažnjava. To mogu da učine samo nadležni državni organi – rekao je Palčić.

Optužbe da je „Kuriru” predao dokumentaciju u vezi sa sumnjivim poslovima gradske uprave, Jovićević je ocenio kao besmislene i u izjavi za „Politiku” naveo da je DS-u „stalo samo do istine” koju, kako je naglasio, treba da utvrde nadležni organi.

– „Zajedno za Kragujevac” želi da raskine koaliciju, a od DS-a traži da povuče prvi potez. Nemam racionalno objašnjenje za tako obrazložen zahtev stranke sa kojom smo se dogovorili da zajedno delujemo na dobrobit Kragujevčana. Pre mislim da je u pitanju nervoza našeg partnera kome, izgleda, nije stalo da se utvrdi pravo stanje stvari. DS se ne bavi kažnjavanjem, time se, kao i u svakoj drugoj zemlji, bave državne institucije – izjavio je Jovićević za „Politiku”.

Brane Kartalović

[objavljeno: 10/06/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Verko raskida koaliciju sa DS u Kragujevcu

Izvor: Mondo, 10.Jun.2009

Stranka 'Zajedno za Kragujevac” traži raskid sa Demokratskom strankom na lokalnom nivou, a demokrate optužuju gradsku vlast za sumnjive poslove u vezi s javnim nabavkama

Nastavak na Mondo...

Ljulja se vlast u Kragujevcu

Izvor: Press, 10.Jun.2009

Stranka gradonačelnika Veroljuba Stevanovića „Zajedno za Kragujevac" zatražila od DS da „odmah istupi" iz vladajuće koalicije zbog „neistinitih optužbi izrečenih na račun gradskih vlasti". .Opstanak kragujevačke vlasti doveden je u pitanje nakon što je juče stranka gradonačelnika...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.