Vensan Dežer: Nema novih uslova za Srbiju

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vensan Dežer: Nema novih uslova za Srbiju

Srbija ne bi trebalo da troši energiju na spekulacije i beskorisno lobiranje. Samo činjenice i rezultati se računaju i pokazuju kapacitet i kredibilitet zemlje da napravi sledeći korak na evropskom putu. Ubeđen sam da Srbija ima potencijala da se izbori sa izazovima koji su pred njom, ali na kraju, samo srpske vlasti drže ključ za ispunjavanje reformi koje su neophodne za taj sledeći korak - kaže u razgovoru za „Blic“ Vensan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Šta Srbija treba da uradi da bi do kraja godine dobila status kandidata i datum za početak pregovora o članstvu u EU?

- Hapšenjem Ratka Mladića, Srbija je ispunila veoma važnu međunarodnu obavezu. Novi momenat je stvoren i on bi trebalo da da novu energiju ispunjavanju reformi, koje su ključni uslov da Evropska komisija prezentira pozitivno mišljenje o napretku Srbije u oktobru ove godine. To znači da Srbija treba da ubrza i intenzivira svoj rad na reformama. Ovo nisu „novi uslovi", oni su bili i u izveštaju Komisije iz novembra prošle godine. I sam komesar za proširenje EU Štefan File ih je ponovio u srpskom parlamentu marta ove godine, a mnogi od njih se nalaze i u akcionom planu koji je donela Vlada Srbije.

Kako ocenjujete dosadašnji napor Srbije na ispunjavanju reformi? Da li je dovoljno učinjeno?

- Bilo je važnih napredaka nedavno kada je u pitanju izborni zakon i ukidanje blanko ostavki, kao i na polju finansiranja političkih partija. Ali, i dalje ostaju značajni izazovi poput restitucije, vlasničkih prava, reforme pravosuđa, ozbiljne revizije u izboru sudija i tužilaca, donošenja medijske strategije, kao i rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ili funkcionisanja ekonomije.

Postoje li u ovom trenutku među članicama EU zemlje koje neće podržati napredak Srbije?

- Tokom poslednjih godina sve članice su pozdravile odlučan napredak koji je Srbija načinila na mnogim poljima, od zajedničke rezolucije u UN o dijalogu Beograda i Prištine, pa do nedavnog hapšenja Mladića nakon 16 godina skrivanja. Primer toga je i potpisivanje sporazuma između EU i Srbije o učešću u mirovnim misijama. Sada članice očekuju dobro sročeno mišljenje Komisije. Svaka od njih će proučiti situaciju, a potom će jednoglasno odlučiti o sledećim koracima. Zato je potrebno da se u narednim nedeljama intenziviraju napori kako bi svi bili ubeđeni da je Srbija spremna da krene dalje i otvori novo poglavlje na evropskom putu.

Kakva će uticaj na Srbiju imati pridruživanje Hrvatske EU?

- Priključenje Hrvatske će biti jasna demonstracija da proces proširenja EU i dalje traje. To će, takođe, biti pozitivan signal za sve zemlje zapadnog Balkana da je evropska perspektiva realnost. Samim tim, to će biti i ohrabrenje svima da ispune reforme i napreduju na putu pomirenja.

Povezane vesti: Vensan Dežer: Srbija možda neće dobiti status kandidata do 2012.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer: Ne gubite vreme

Izvor: B92, 10.Jun.2011

Beograd -- Srbija ne treba da gubi energiju na spekulacije i lobiranje za dobijanje kandidature za EU, jer se računaju samo činjenice i rezultati, poručuje Vensan Dežer...Šef delegacije EU u Srbiji je za Blic rekao da jedino pravi rezultati pokazuju kapacitet i kredibilitet zemlje da napravi sledeći...

Nastavak na B92...

Dežer: Ne gubite vreme

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2011

Srbija ne treba da gubi energiju na spekulacije i lobiranje za dobijanje kandidature za EU, jer se računaju samo činjenice i rezultati, poručuje Vensan Dežer. Šef delegacije EU u Srbiji je za Blic rekao da jedino pravi rezultati pokazuju kapacitet i kredibilitet zemlje da napravi sledeći korak...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kandidatura bez novih uslova

Izvor: RTS, 10.Jun.2011

Neće biti novih uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji, kaže potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić. Srbija će nastaviti saradnju sa sudom u Hagu i sprovođenje reformi, ističe Đelić...Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da neće biti novih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.