Izvor: Vostok.rs, 20.Feb.2024, 22:42

Venecuela će se uskoro pridružiti BRIKS-u - Maduro

Venecuela ima za cilj da "uskoro" postane punopravni član grupe BRIKS, najavio je u ponedeljak predsednik Nikolas Maduro, navodeći da je pojava novog multipolarnog sveta "nepovratna".
Govoreći za kanal Venezolana de Television, lider je insistirao na tome da se „stari kolonijalni svet“ koji karakterišu „invazije, genocid, ratovi i kompleks superiornosti“ zamenjuje novim u kome je zagarantovana konsolidacija BRIKS-a. „Venecuela uskoro ulazi u BRIKS“, izjavio je Maduro. Prošlog meseca, venecuelanski lider je opisao BRIKS grupu ekonomija u usponu kao „budućnost čovečanstva .” Maduro je izrazio nadu da njegova zemlja može da obezbedi članstvo u BRIKS-u na sledećem samitu grupe u Rusiji u oktobru. Argentina se takođe prijavila da se pridruži grupi prošle godine, ali je poništila te planove u decembru nakon što je novoizabrani predsednik Havijer Milej poništio odluku svog prethodnika. Rusija je zvanično preuzela rotirajuće jednogodišnje predsedavanje BRIKS-om 1. januara. Predsednik Vladimir Putin obećao je da će „omogućiti harmoničnu integraciju“ novih partnera, napominjući da je skoro 30 zemalja već izrazilo želju da postanu deo bloka ili da se pridruže s njim . Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je trenutno na turneji po Latinskoj Americi i posetio je Venecuelu u utorak da bi razgovarao o bilateralnoj saradnji, takođe je obećao da će Moskva pomoći BRIKS-u da se širi tokom cele godine, kao i da obezbedi da se nove članice „organski uklapaju” u zajednički ciljevi grupe. Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), BRIKS trenutno učestvuje sa čak 36% globalnog BDP-a u smislu pariteta kupovne moći (PPP), u poređenju sa nešto više od 30% za grupu G7. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.