Venci u znak sećanja na početak Aprilskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2019, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venci u znak sećanja na početak Aprilskog rata

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položili su danas vence na Spomenik pilotima braniocima Beograda povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovanja Beograda aprila 1941. godine.

Vulin je podsetio da je Beograd pre 78 godina bio sravljen sa zemljom, ali da je preživeo, baš kao što je, kako kaže, preživeo slobodarski duh koji je naš narod negovao.

"Mi Srbi smo umorni od ratova, ali nismo umorni od vrednosti zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojih smo ratovali, nismo umorni od slobode, nismo umorni od našeg prava da živimo slobodno i da sami odlučujemo o sebi i budućnosti svoje dece", rekao je Vulin novinarima.

On je dodao da srpski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani sveta, ni pre 78 godina, ni pre 20 godina, već na pravoj strani sveta i slobode.

"Kao što su nas herojski piloti branili 1941. godine tako su nas branili1999. godine. Branili su naše pravo da budemo slobodni. Srpski narod nikada drugima neće činiti ono što je činjeno njemu. Srpski narod nikada neće posegnuti za tuđim, nikada neće silom pokušati da nametne sebe i ono u šta on veruje. Srpski narod je izabrao da bude slobodan i izborio se za to pravo", poručio je Vulin.

On je naveo da su generacije pilota iz 1941. godine, kao i one iz 1999. godine izborile i sačuvale pravo da sami odlučujemo o sebi.

"To pravo ćemo preneti na naše potomke i nikada nećemo biti drugačiji. Danas se sećamo pilota, aprilskih heroja i onih koji su u vreme kada je čitava Evropa spavala, potonula, prihvatila silu, žmurila dok su ubijali jedan mali narod, ustali i borili se. Nadam se da će generacije koje dolaze sačuvati ova sećanje, siguran da će biti dostojni svojih predaka", istakao je Vulin.

Vesić je ukazao da se danas obeležava jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda - dan kada je pre 78 godina bombardovan od strane fašističke avijacije.

On je naveo da su u bombardovanju u kome je učestvovalo 484 nemačkih bombardera i lovačkih aviona, i u kome je na grad bačeno negde oko 440 tona bombi, poginulo oko 4.000 ljudi, a razrušeno oko 700 zgrada.

Podsetio je da je Beograd bombardovan 6. aprila, 7.aprila, 11. aprila i 12.aprila, da bi 13. aprila nemačka divizija "Das Rajh" ušla i okupirala Beograd čime je počeo period fašističke okupacije i jedan od najtežih perioda.

"Danas se sa pijetetom sećamo svih žrtava, svih onih koji su poginuli u bombardovanju 1941. godine kao što se sećamo i hrabrih pilota 6. lovačkog puka koji su u neravnopravnoj borbi nad nebom Beograda oborili oko 48 neprijateljskih aviona", rekao je Vesić.

Njima u čast je, kaže, podignut spomenik (pilotima braniocima Beograda) koji je simbol sećanja na to kako se brani sloboda i kako se Srbija branila od fašizma.

"I danas 78 godina kasnije, mi se i danas borimo protiv fašizma i protiv onih koji misle da se 6. aprila ništa nije dogodilo i da zločine fašizma treba relativizovati. Naše je da pokažemo da smo mi antifašistička zemlja, da se sećamo svih žrtava i da nikad nećemo dozvoliti da bilo ko u Srbiji relativizuje fašizam i da govori kako je fašizam nešto što je prihvatljivo", naveo je Vesić.

Poručuje da je fašizam najveće zlo u istoriji čovečanstva i da je neprihvatljiv.

"Mi Srbi imamo pravo i ponosno možemo da kažemo da smo bili među narodima koji su najveći doprinos dali borbi protiv fašizma. Spomenik pilotima to najbolje govori, zato neka im je večna slava i zahvalnost svih građana Beograda za borbu koju su vodili kako bi se naš grad odbranio od fašista:, istakao je Vesić.

Đorđević i Radojčić položili vence

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić su, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji – 6. april 1941. godine, položili vence u Aleji stradalih u bombardovanju Beograda.

Đorđević je rekao da je Srbija uvek bila antifašistička zemlja i da će se svim snagama boriti protiv svakog oblika fašizma.

"Na današnji dan odajemo počast svim nevinim žrtvama, žrtvama fašističkog režima 1941, koji je sebi uzeo za pravo za oduzme nevine žrtve", izjavio je Đorđević, dodajući da je u tom bombardovanju veliki broj nedužnih ljudi izgubilo život.

Nažalost, kako je rekao, i danas povremeno imamo momente kada se u našoj zemlji javljaju pojedinci, koji "na neke fašističke načine i fašističkim metodama pokušavaju da nešto promene".

"Ali Srbija je uvek bila antifašistička, uvek je bila na pravoj strani i danas je na pravoj strani, i iskoreniće svaki oblik fašizma", poručio je ministar.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je tokom svoje burne istorije Beograd mnogo puta bio bombardovan i istakao da je pre tačno 78 godina, rano ujutru, počelo jedno od najvećih razaranja prestonice.

"U napadima od šestog aprila 1941, kao i onima koji su usledili, živote je izgubilo hiljade ljudi, zbog čega ga se sećamo kao jednog od najtužnijih dana u našoj istoriji", izjavio je gradonačelnik.

Na Novom groblju je, kako je dodao, sahranjeno 1.992 poginulih.

"Polaganjem venaca, čuvamo uspomenu na sve ljude koji su svoje živote dali tokom Drugog svetskog rata kako bi mi danas imali slobodu", kaže Radojičić.

Gradonačelnik ističe da je ovo razaranje Beograda znatno promenilo život, tok i izgled Beograda.

"Izgoreo je Most kralja Aleksandra, Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu, sa više od 350.000 knjiga. Nisu pošteđeni ni verski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice. Iako je posle ovog, kao i posle svakog napada Beograd uspeo da se izdigne, tuga, praznina i šteta koja su mu tada naneti ne mogu se umanjiti", naveo je Radojičić.

Na području Kraljevine Jugoslavije, Drugi svetski rat otpočeo je bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine.

Za vreme masovnog bombardovanja jugoslovenskih gradova na hiljade civila je izgubilo život, a došlo je i do značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja privrednih, obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih zdanja.

Srpski narod i Srbija u istoriji su uvek bili na pravoj strani, a tako je bilo i u Drugom svetskom ratu, te je dužnost i obaveza društva da se sećamo tih vremena i žrtava koje su dale živote da bismo mi danas živeli u slobodi, rekao je član Gradskog veća Milan Janković koji je povodom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine položio vence na fontani "Vrelo života" i u porti Vaznesenjske crkve.

Janković je kazao da je naša obaveza da svedočenja i spomen obeležja na stradanje građana Beograda i zversko uništavanje našeg grada sačuvamo za buduće generacije.

"Čuvajući sećanja na te zaista teške trenutke iz naše istorije, šaljemo jasnu poruku da zločine nad civilima nećemo zaoboraviti, a da će žrtve pale za slobodu svih nas ostati u kolektivnom sećanju naroda za sva vremena", poručio je Janković.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na spomen obeležje u Karađorđevom parku.

"Svakog 6. aprila setimo nevinih žrtava koje su stradale od nacističkih bombi. Odajemo poštu svim stradalim Beograđanima i hrabrim pilotima koji su branili prestonicu i druge gradove u Srbiji", rekao je Mladenović.

Kako je preneo Beoinfo, on je podsetio da je nacistička Nemačka bez objave rate napala Kraljevinu Jugoslaviju i da je u tom bombardovanju Beograda stradalo više hiljada ljudi, a uništeni su mnogi stambeni i javni objekti, među kojima i Narodna biblioteka.

"Taj datum je crnim slovima upisan u istoriju našeg grada, jer je tog jutra Beograd, inače proglašen za 'otvoren grad', bio mučki napadnut sa više od 200 bombardera", istakao je Mladenović.

On je poručio da je Beograd posle okupacije povratio svoju slobodu.

"Fašizam ni tada pre 78 godina nije pobedio, niti će ikada pobediti jer je Beograd slobodan grad" zaključio je Mladenović.

Vence su položila i udruženja koja gaje sećanje na stradale u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tačno je 78 godina od bombardovanja Beograda i početka Drugog svetskog rata

Izvor: RTV Pink, 06.Apr.2019

U Beogradu će danas biti obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, 6. april 1941. godine, kada su avioni nacističke Nemačke bombardovali Beograd i druge gradove.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.