Izvor: Blic, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veljović: Policija neće ukinuti zabranu ulaska Filaretu

Uprava policije Crne Gore neće ukinuti zabranu ulaska episkopu Mileševskom Filaretu, jer za to nije nadležna, naveo je danas u pisanoj izjavi Tanjugu, direktor policije Veselin Veljović.

Episkopu mileševskom Filareti zabranjen je ulazak u Crnu Goru jer s nalazi na spisku lica osumnjičenih da su pružali pomoć haškim optuženicima iz Srbije i Republike Srpske.

Filaret je juče zatražio od crnogorskopg ministra unutrasnjih poslova Jusufa Kalamperovića da ukine tu meru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a ministar je odgovorio da o tome odlučuje Uprava policije koja je nezavisan organ. Veljović je naveo da Uprava policije nije nadležna da ukine zabranu ulaska vladiki Filaretu u Crnu Goru.

On je dodao da Crnu Goru "na primenu mera obavezuje saradnja sa Međunarodnim sudom u Hagu i zajednički stav Saveta Evropske unije od 16. aprila 2003.godine".

"Na osnovu tog stava, države članice Unije preduzimaju mere radi sprečavanja ulaska ili tranzita preko svoje teritorije pojedinaca koji su bili uključeni u aktivnosti na pružanju pomoći osobama koje se nalaze na slobodi i izbegavaju pravdu za zločine za koje ih je optučio Međunarodni sud u Hagu", naveo je Veljović.

Kalamperović je ranije danas pozvao Upravu policije da još jednom razmotri ukidanje zabrane ulaska episkopu Filaretu u Crnu Goru, navodeći da svako ima pravo da vrši svoje verske obrede.

Kalamperović: Filaret može u Crnu Goru kada odobri Tribunal Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je danas da će episkop mileševski Filaret moći da uđe u Crnu Goru samo ako ga Haški tribunal skine sa spiska osoba osumnjičenih za pomoć haškim beguncima. Kalamperović je rekao da je zvanična Podgorica svojevoljno prihvatila da poštuje mere zabrane ulaska na njenu teritoriju pomagačima haških begunaca, kako Tribunal tretira episkopa mileševskog.

Ministar Kalamperović je novinarima rekao da Crna Gora nije zabranila ulazak Fileratu na njenu teritoriju, već je to učinio Hški tribunal, optuživši ga za saradnju i pomoć optužnima za ratne zločine.

On je odbacio predlog srpskog ministra vera Radomira Naumova da Podgorica Filaretu odobri dvojno državljanstvo koje bi mu omogućilo da legalno ulazi u Crnu Goru i obavlja verske obrede u crkvama Eparhije mileševske koje se nalazi na crnogorskoj teritoriji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.