„Veličanje dela, ne praznih reči“

Izvor: Danas, 18.Dec.2014, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Veličanje dela, ne praznih reči“

Beograd - Otvaranje Pupinovog mosta preko Dunava u Beogradu najznačajniji je deo posete delegacije Kine povodom samita njene vlade i zemalja istočne i srednje Evrope održanog u prethodna dva dana, jer je to događaj koji veliča dela, izjavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić na svečanom otvaranju Pupinovog mosta koji spaja Zemun i Borču.

Premijer je dodao da je u prethodna tri dana na Samitu bilo mnogo važnih razgovora i sklopljeno je mnogo važnih dogovora i sporazuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << „Ovaj događaj je daleko značajniji od onog što smo radili u prethodna dva dana, jer je događaj koji veliča dela, a ne prazne reči“, rekao je on i citirao nobelovca Ivu Andrića da „ništa nije vrednije od mostova“.

„Nama građanima Srbije potrebno je povezivanje više od svega, da povezujemo ljude, obale, prošlost sa budućnošću, da premošćavamo prepreke i razlike“, naveo je Vučić.

„On nije samo građevina koja je savladala vodenu zapreku, već simbol večite ljudske težnje da poveže i spoji. Spaja dve obale Dunava, ali i Srbiju i Kinu i ka visinama uzdiže dva naroda u dugogodišnjem prijateljstvu i u svim zajedničkim poduhvatima da zajedno grade i stvaraju“, rekao je premijer Srbije.

Premijer Srbije je podsetio da je most dobio ime po Mihajlu Pupinu na predlog građana Srbije i zahvalio i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na podršci, ali i predsedniku RS Miloradu Dodiku. Vučić je podsetio da su ugovori o gradnji mosta potpisani pre više godina i da su to uradili ljudi iz prethodne vlade.

„Ono što su oni počeli mi smo završili“, ukazao je premijer Srbije i zahvalio prethodnoj vladi Srbije i bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu na doprinosu za izgradnju ovog mosta.

Premijer Kine Li Kećijang rekao je da će most preko Dunava u Beogradu biti most prijateljstva dva naroda, jer je izgrađen zajedničkim snagama kineskih i srpskih kompanija. On je najavio da će Kina nastaviti da gradi i finansira infrastrukturne projekte u Srbiji i regionu, u skladu sa evropskim standardima, što je potvrđeno u potpisanim memorandumom o modernizaciji pruge Beograd Budimpešta.

Dodao je da je bila dobra odluka Kine da se Treći samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održi ove nedelje u Beogradu, koji ima važan strateški položaj u regionu. Li Kećijang je ukazao da ga prizor na otvaranju Pupinovog mosta podseća na popularni film „Most“ od pre 30 godina u kojem se čuje pesma „Bela ćao“, ali da on danas to ne kaže jer će se ponovo družiti s prijateljima u Srbiji. Uz aplauz hiljada građana, kineski premijer je na kraju govora na srpskom jeziku kazao „Hvala!“.

Đilas: Pupinov most važniji od Mosta na Adi

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je juče da je Pupinov most na Dunavu važniji za Beograd od Mosta na Adi, jer će napokon biti izmešten teretni saobraćaj iz centra grada. On je ukazao da će ta saobraćajnica omogućiti i razvoj leve obale Dunava. Đilas je rekao da se rado odazvao pozivu premijera Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje otvaranju mosta.

Šetnja, pa priznanje

Premijeri Srbije i Kine prošetali su juče Kalemegdanom, nakon otvaranja Pupinovog mosta, nakon čega su u Skupštini grada gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević uručili Povelju počasnog građanina kineskom premijeru.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.