Vekarić: Bramercova ocena nije odraz trenutnog stanja

Izvor: Studio B, 21.Sep.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Bramercova ocena nije odraz trenutnog stanja

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da ocena glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom nije ocena trenutnog stanja.

"To je ocena iz junskog izveštaja, a ne ocena trenutnog stanja o saradnji (Srbije) sa Haškim tribunalom", rekao je Vekarić agenciji Beta, navodeći da se ocena glavnog tužioca ne odnosi na izveštaj o saradnji koji će Bramerc podneti sredinom novembra.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbija je primenila najveći broj predloga Haškog tribunala u oblasti potrage za haškim beguncima i taj posao se zajednički radi.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je juče u Hagu da "nije zadovoljan" saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju Mladića i Hadžića i da vlasti u Beogradu "moraju učiniti više".

Puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje Ratka Mladića su ključni za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Teral:Bramerc ne dovodi u pitanje želju Srbije da sarađuje

Francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral rekao je danas da glavni haški tužilac Serž Bramerc nije doveo u pitanje želju Srbije da sarađuje s Hagom već metode u potrazi za haškim beguncima.

"On ne dovodi u pitanje želju srpskih vlasti da sarađuju sa Haškim tribunalom već izražava svoje razočarenje zbog neefikasnosti određenih metoda", rekao je Teral grupi novinara u Beogradu.

Teral je kazao da ga to nije iznenadilo zato što je "već čuo da se razgovara o tome kako bi u nekim stvarima trebalo biti efikasniji".

"Što se mene tiče, to ne menja ništa. Od 2008. godine i samo od tada, tačnije od druge polovine 2008. Srbija stvarno sarađuje sa Haškim tribunalom", rekao je francuski ambasador koji krajem septembra odlazi sa te funkcije.

Teral dodaje da "to ranije nije bio slučaj" i da je to je "suštinska promena".

"To je najpre omogućilo hapšenje (Radovana) Karadžića, (Ratko) Mladić, žalim što odlazim a da on još nije uhapšen, ali verujem da će se to jednog dana desiti", rekao je Teral.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.