Izvor: Blic, 14.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno je srušiti Đukanovića

Važno je srušiti Đukanovića

Smena režima Mila Đukanovića nakon referenduma u Crnoj Gori, bez obzira na njegov ishod, jedini je razlog našeg okupljanja, objasnio je juče u razgovoru za 'Blic' izvršni direktor nevladine organizacije 'Grupa za promjene' Nebojša Medojević, zašto se udružio sa liderom SNP Predragom Bulatovićem, bivšim ambasadorom SCG u Rimu Miodragom Lekićem i bivšim crnogorskim ministrom policije Andrijom Jovićevićem.

- Naš glavni zadatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biće koordinacija opozicionih aktivnosti posle referenduma u Crnoj Gori zato što totalitarni režim Mila Đukanovića opstaje 17 godina upravo zahvaljujući greškama i podelama u opoziciji - rekao je Medojević. On je poručio da će čak i ako Crna Gora ne izglasa nezavisnost biti 'vrlo teško i opasno smeniti Đukanovića'.

- Nikada ne treba potcenjivati Đukanovića. Zato opozicija mora voditi pametnije akcije u cilju rušenja crnogorskog režima - naveo je Medojević. Na pitanje da li SAD i Evropska unija daju podršku tom novoformiranom bloku, on je naglasio da je preciznije reći da SAD i EU 'više ne podržavaju Đukanovića'.

Medojević je ocenio da će referendum sasvim sigurno biti održan krajem aprila ili početkom maja. Upitan da li zna kolika će biti potrebna većina za izglasavanje crnogorske samostalnosti, Medojević je poručio da će podržati bilo koju kvalifikovanu većinu za koju se odluči EU. On je naveo da je 'korektna logika' crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da će za izglasavanje nezavisnosti biti potrebno 41 odsto od ukupnog biračkog tela.

- To je poštena ponuda, ali samo u slučaju da na izbore ne izađe više od 82 odsto birača, što je najviše do sada izašlih birača na izbore i to predsedničke u Crnoj Gori. Ali, šta ako na referendum izađe 90 odsto, onda bi ta većina trebalo da bude 45 odsto - objasnio je Medojević zašto je diskutabilan Vujanovićev predlog. On očekuje da će EU otkloniti dileme o potrebnoj većini, a da će ta odluka, koju će narednih dana saopštiti evropski posrednik Miroslav Lajčak, biti 'fer i poštena'.

Upitan kako će se on izjasniti na referendumu, Medojević je najavio da će glasati za nezavisnost Crne Gore.

- Ali, ni ja ni 'Grupa za promjene' nećemo voditi kampanju i pozivati naše članove i pristalice da glasaju za nezavisnost, već će svakome ostaviti pravo da glasa po svojoj savesti - rekao je Medojević, ali i dodao da veruje da će Crna Gora izglasati nezavisnost. On je naveo da je 'Grupa za promjene' ostvarila svoj cilj - a to je da opozicija ne bojkotuje referendum i da se EU uključi u taj proces.

Medojević je najavio da će nakon referenduma formirati političku stranku, ali da će 'Grupa za promjene' ostati i dalje da deluje.

- Da biste izašli na izbore morate imati političku stranku. Članovi 'Grupe za promjene' moći će da biraju da li prelaze u političku stranku ili ostaju u nevladinoj organizaciji - rekao je Medojević. N. Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.