Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Jokićevo priznanje ne utiče na tužbu protiv SCG

Beograd -- Priznanje krivice admirala bivše JNA Miodraga Jokića za bombardovanje Dubrovnika neće imati uticaja na tužbe Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv SCG, ocenio je Tibor Varadi, šef ekspertskog tima pravnika koji zastupaju Srbiju i Crnu Goru pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. "Slučaj admirala Jokića praktično nema nikakav uticaj na tužbe Hrvatske i BiH protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde. Spor koji se vodi između država je spor na znatno užem i specifičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terenu i jedino je pitanje da li je bilo genocida. U slučaju Jokić nema reči o genocidu, već o kršenju zakona i običaja ratovanja", rekao je Varadi agenciji Beta.

Naveo je da je jedna od "linija odbrane" SCG činjenica da je SRJ nastala 27. aprila 1992. godine, a tragični događaji u Dubrovniku desili su se u decembru 1991. godine. Penzionisani admiral JNA Miodrag Jokić priznao je juče pred Haškim tribunalom da je kriv za ratne zločine u Dubrovniku 1991. godine, za koje je optužen.

Prema rečima Varadija, u slučaju da neko od optuženih pred Haškim tribunalom bude osuđen za genocid, to će svakako imati uticaja na spor Hrvatske i BiH protiv SCG. " Po njemu, ishod suđenja Slobodanu Miloševiću može imati uticaja i na sporove Hrvatske i BiH protiv SCG. "Treba dokazati da je bilo genocida, da su ga vlasti u Beogradu planirale, da je etničko čišćenje činjeno sa namerom. Ali, ta namera je vrlo, vrlo teško dokaziva", ocenio je Varadi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.