Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Dartel: Puna saradnja sa Hagom, pa prijem u EU

Ambasador Holandije u Srbiji Ron van Dartel ponovio je večeras da će Holandija podržati evropsku perspektivu Srbije, ali tek kada ona ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Holandski ambasador je istakao da he Holandija u punoj meri i konstruktivno podržati ulazak Srbije u EU, ali pošto ostvari punu saradnju sa sudom u Hagu, uključujući, kako je naveo, pronalazak, hapšenje i izručenje preostala dva haška begunca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Van Dartel je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na tribini "Srbija i Evropa - različitost i jednakost", koja je u organizaciji Gradskog odbora G17 plus održana u paviljonu "Cvijeta Zuzorić", rekao da glavni haški tužilac Serž Bramerc radi na proceni napretka Srbije i da je njegovo mišljenje za Holandiju važno.

On je dodao da Holandija i na druge načine podržava Srbiju, navodeći kao primer finansijsku pomoć, jer je ta država, kako je objasnio, Srbiji od 2000. godine kroz bilateralne programe podrške u okviru pripreme za članstvo u EU dala 50 miliona evra, dok je u toku program podrške u iznosu od 25 miliona evra.

Direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da između Vlade Srbije i Holandije nema nesporazuma u pogledu toga da preostala dva haška optuženika moraju biti pronađena i izručena Hagu i da treba da odgovaraju za počinjene zločine. Delevićeva je dodala da ipak postoje nesporazumi i to oko toga da je Vlada Srbije ipak učinila dovoljno da se pređe u sledeću fazu, a to je deblokada prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić rekla je da podrška evropskim integracijama među građanima opada, ali da je to zbog toga što građani na priključenje Srbije EU gledaju realno.

"Ući ćemo u EU onda kada postanemo uređena zemlja, a to ćemo postati kroz proces integracija", kazala je Grubješićeva i dodala da će G17 plus ostati uvek dosledna politici evropskih integracija.

Gradski odbor G17 plus je povodom 9. maja - Dana Evrope, na Kalemegdanu organizovao i akciju "Beograd - evropska regija evropske Srbije", na kojoj je predsednik tog odbora i ministar zdravlja Tomica Milosavljević poručio da je strateški cilj Srbije članstvo u EU. On je istakao da će Srbija 2009. godinu završiti ulaskom na "belu" šengen listu i da je to veoma važno, ne samo što će mladi dobiti veći prostor i što će im biti omogućena putovanja, već i zbog toga što će proširiti vidike i opredeliti se za evropske vrednosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.