Valesa: Pogrešio jesam, ali špijun nisam bio

Izvor: Akter, 19.Feb.2016, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valesa: Pogrešio jesam, ali špijun nisam bio

Bivši predsednik Poljske i vođa sindikalnog pokreta "Solidarnost" Leh Valesa priznao je danas da je "napravio jednu grešku", ali je oštro negirao da je ikad bio špijun koji je sarađivao sa poljskim komunističkim režimom

On nije objasnio kakvu je tačno grešku učinio, ali je pomenuo da postoji miseteriozna osoba koja bi "trebalo da otkrije istinu" o prošlosti.

"Nisu me slomili 1970. i nisam sarađivao sa tajnom policijom, nikad nisam uzeo novac i nikad prijavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nikog, ni usmeno, ni pismeno", napisao je Valesa (72) na svom blogu.

"Napravio sam jednu grešku, ali ne tu (kolaboraciju) i obećao sam da to neću otkriti, sigurno ne još, ne sada", rekao je on, prenosi AFP.

Valesa je, međutim, dodao da postoji "osoba - izvršilac koji je još uvek živa i koja bi trebalo da otkrije istinu i ja to očekujem".

Institut za nacionalno sećanje (IPN) zadužen za istrage zločina nacističkog i komunističkog režima je u utorak objavio da je došao u posed rukom ispisanog papira iz 1974. koji se tiče razgovora između poljske tajne policije i tajnog agenta označenog imenom "Bolek".

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.