Izvor: B92, 14.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSO zatražio "energičnu" akciju KFOR-a i UNMIK-a

Podgorica -- Povodom ubistva i ranjavanje dece, danas je u Meljinama zasedao i Vrhovnog saveta odbrane. Kako javlja naš dopisnik Srđan Janković, Vrhovni savet odbrane izrazio je ogorčenje i osudio jučerašnji teroristički napad u Goraždevcu, čije su žrtve deca. Energična i odlučna akcija snaga KFOR-a i UNMIK-a u otkrivanju i kažnjavanju počinilaca ovog i drugih zločina osnovna je pretpostavka u uspostavljanju poverenja, stabilnosti i mira na Kosovu, saopšteno je nakon sastanka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predsednik VSO Svetozar Marović rekao je da je donesen niz konkretnih odluka u vezi efikasnosti i stabilizacije mirovne uloge, koju će Vojska SCG i dalje imati. "Ono što je izvesno je da će VSCG biti faktor stabilnosti i faktor mira. Mi nismo ovde da bismo objavljibali bilo kakve vojne i ratničke poruke, nego da pre svega pozovemo sve u svetu, pre svega u Evropskoj uniji i u Ujedinjenim nacijama, da efikasnim i odlučnim delovanjem UNMIK-a i KFOR-a što pre dođemo do počinilaca ovih dijela, što je pretpostavka stabilnosti, mira i onoga što mi priželjkujemo u SCG, a to je da što prije otpočne dijalog", rekao je Marović.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić je, navodeći sve napade koji su se poslednjih meseci dogodili, rekao da se radi o spriali nasilja albanskih terorista u cilju destabilizacije regiona. "Oni imaju plan da se onemogući uspostavljanje dijaloga Beograda i Prištine i poslednji napad se događa u trenutku kada Vojska SCG postaje faktor stabilizacije u regionu", rekao je Tadić. "U ovom trenutku u kome svi osećamo ogroman gubitak, iznad svega zbig dečijih žrtava, neophodno je sačuvati prisebnost i imati racionalan pristup sa problemom sa kojim se suočavamo. Upravo u ovom trenutku, kada neki misle da treba i sa naše strane eskalirati nasilje, treba doprineti mirovnoj politici jednim ozbiljnim i racionalnim političkim projektom, izuzetno intenzivnim aktivnostima na spoljnoplolitičkom planu i dobro fokusiranim zahtevima prema međunarodnmoj zajednici", rekao je on. Tadić je ponovio i spremnost za saradnju sa aktivnom politikom KFOR-a i UNMIK-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.