Izvor: B92, 22.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uzrok tragedije na Kosovu nespremnost međunarodne zajednice"

Vašington -- Viši naučni saradnik u centru "Nikson" u Vašingtonu Nikolas Gvozdev ocenio je da je nespremnost međunarodne zajednice da konfiskuje oružje, hapsi i primenjuje silu protiv ilegalnih ekstremističkih formacija uzrok tragedije na Kosovu u protekle četiri godine. Gvozdev je "Glasu Amerike" rekao da "naglasak nije stavljen na razoružavanje ekstremista i stvaranje bezbednih životnih uslova za sve građane Kosova". "Kao da je cilj da se deluje što je moguće manje. To se možda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i čini sa određenom namerom, pošto još postoje snažni uticaji i interesi na Zapadu da Kosovo bude nezavisno i pošto ima onih koji možda smatraju da bi Srbija i Srbi na Kosovu, ukoliko se dejstvuje što manje, mogli da dignu ruke od Pokrajine i napuste ga", dodao je on. Gvozdev je rekao da bi u borbi protiv terorizma SCG trebalo da sprovede antiterorističku strategiju na regionalnom nivou u koju će uključiti NATO-partnere poput Grčke, Bugarske i Rumunije, kojima su regionalni interes i stablinost važni. On je ocenio da je strategija protiv terorizma neophodna ali da bi bilo teško sada privoleti SAD i Britaniju na takvu vrstu saradnje na Balkanu jer još postoje "političke ličnosti čija su karijera i ugled povezani s ratom na Kosovu i koji ne žele da priznaju da se u Pokrajini stvari ne razvijaju onako kako su oni očekivali".

Direktor Balkanske inicijative u Institut za mir Danijel Server rekao je "Glasu Amerike" da je ubistvo u srpske dece u Goraždevcu otežalo situaciju na Kosovu, ali da zahtev potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića o rasformiranju kosovskog zaštitnog korpusa "nije uverljiv". "Svakako mi je poznato da na Kosovu postoje elementi, poput ANA, koje su UN proglasile terorističkom organizacijom, ali još niko sa sigurnošću ne tvrdi da je za Goraždevac odgovorna ANA, a još manje Kosovski zaštitni korpus.To ne znamo ni ja, ni Čović", rekao je on. "Ta vrsta nasilja, pa čak i gori vidovi nasilja, događali su se na Kosovu i bili prevaziđeni i mislim da će i to proći", rekao je Server i dodao da je neophodno da i srpska i albanska strana u ocenama i reagovanjima budu umerene i da odbace ekstremizam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.