Uvrede na račun Zorana Đinđića

Izvor: B92, 08.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvrede na račun Zorana Đinđića

(FoNet, arhiva)

Beograd -- Pre izbora vlade, u Skupštini je više od sata trajala rasprava o ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.

Pokrenuli su je poslanici Srpske radikalne stranke izjavom da je "Đinđić bio mafijaški premijer", a u odbranu prvog demokratskog predsednika Vlade Srbije stali su samo poslanici LDP-a.

Kritikujući kabinet Mirka Cvetkovića, poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta iskoristila je priliku da iznese grube uvrede na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << račun ubijenog premijera Zorana Đinđića.

"Podsećam, na Vidovdan pre sedam godina, kada ste Slobodana Miloševića kidnapovali i odveli u Hag, podsećam na izjavu Zorana Đinđića, mafijaškog premijera, koji je Karli del Ponte rekao: ’Vodi Šešelja u Hag i ne vraćaj ga’", reči su Vjerice Radete.

U narednih sat vremena, za govornicom su se smenjivali poslanici Liberalno-demokratske partije.

Jedan od njih bio je i Ivan Andrić, koga je začudilo to što na uvrede ne reaguje Demokratska stranka.

"To znači da je vladajuća većina, koju čini Demokratska stranka kao najveća stranka u parlamentu, u ime nacionalnog pomirenja, odlučila da rečenica ’Zoran Đinđić je bio mafijaški premijer’ nije povreda Poslovnika. Verujte, nećete nastaviti ovu sednicu sve dok se ponašate tako nonšalantno prema toj činjenici", naveo je Andrić.

Rasprava je prekinuta kada se poslanicima konačno obratila šefica poslaničkog kluba DS-a Nada Kolundžija.

"Mi ne odgovaramo na napade jer naše je mišljenje da to govori o onima koji napadaju, a ne o čoveku koga će istorija smestiti tamo gde zaslužuje – kao prvog demokratskog predsednika Vlade Republike Srbije. Istovremeno, mi mislimo da je podjednako neukusno koristiti njegovo ime i njegovu žrtvu za stranačke poene. Zbog toga, uzdržavamo se od reagovanja i na jednu i na drugu stranu", rekla je Nada Kolundžija.

U nekoliko navrata, na insistiranje poslanika LDP-a, strasti je pokušala da smiri predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović. Ona je rekla da poslanike moli da koriste eufemizme, odnosno što pristojnije termine, za izražavanje sopstvenih uverenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.