Usvojena rezolucija o Srbiji u Savetu Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2012, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija o Srbiji u Savetu Evrope

STRAZBUR -

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su večeras u Strazburu rezoluciju kojom se Beograd i Priština pozivaju da nastave dijalog i primene do sada postignute sporazume.

U rezoluciji usvojenoj sa 90 glasova za, tri glasa protiv i troje uzdržanih, ocenjuje se da je Srbija postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali i da su neki ključni problemi kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Kao preostali zadaci koje vlasti u Beogradu treba da obave, kako bi se okončao proces monitoringa, navode se reforma sudstva, usvajanje i primena efikasnih antikorupcionih propisa, unapređenje stanja u medijima i puna primena prava manjina, posebno Roma.

SE će u narednom periodu, kako se navodi, usmeriti pažnju na mehanizme uspostavljanja održive demokratije uključujući reformu sudstva (transparentnu proceduru reizbora sudija i osnivanje najviših sudova), izgradnju transparentnog sistema finansiranja stranaka, nezavisne medije i punu primenu zakona o slobodi govora i udruživanja.

Na tekst rezolucije podneto je 17 amandmana, a usvojeno je njih devet, među kojima su amandmani o unapređenju statusa manjina, uključujući sprečavanje kršenja slobode u oblasti seksualne orijentacije. Usvojen je, takođe, amandman kojim se srpske vlasti pozivaju da "identifikuju i privedu pravdi pomagače" haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Članovi srpske delegacije Nataša Vučković i Slobodan Aligrudić izrazili su žaljenje zbog toga što se u rezoluciji ne predlaže završetak monitoringa Srbije i početak procesa postmonitoringa, ocenivši da su eksperti SE imali mnogo više primedaba na zemlje koje se trenutno nalaze u procesu postmonitoringa.

Više učesnika u raspravi založilo se za napredak Srbije u oblasti zaštite manjina.

U izveštaju i rezoluciji o Srbiji, pod nazivom "Poštovanje obaveza i dužnosti Srbije", PS SE konstatuje da će Evropski savet u februaru/martu odlučiti o dodeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, nakon što potvrdi da su vlasti u Beogradu ostvarile dalji napredak u primeni sporazuma postignutih sa Prištinom, kao i u aktivnoj saradnji sa Euleksom i Kforom.

U rezoluciji se ocenjuje i da su mediji u Srbiji suočeni sa ekonomskim teškoćama koje mogu da ugroze medijski pluralizam i slobodu, a kao posebni problemi ističu se vlasništvo nad medijima, uloga države u medijskom prostoru, ekonomska isplativost medija, transparentnost vlasništva nad medijima i napadi na novinare.

Nataša Vučković kao potpredsednica

Članica stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Nataša Vučković danas je prvi put nastupila kao potpredsednica PSSE.

Vučković je izabrana za potpredsednicu Parlamentarne skupštine najstarije evropske organizacije, saopšteno je juče u Strazburu.

U izjavi Tanjugu, ona je istakla da je izbor za potpredsednika velika čast i priznanje za višegodišnji rad u parlamentarnoj skupštini, ali da je ta funkcija pre svega, jedan novi zadatak.

Parlamentarna skupština je zajedno sa Vučkovićevom izabrala 19 novih potpredsednika.

Zadatak potpredsednika je da pomažu predsedniku, a konkretni dogovori o daljem radu očekuju se tokom ove nedelje.

Vučković je navela da je novi predsednik PSSE Žan Klod Minjon iz Francuske u svom govoru pozvao potpredsednike da budu aktivniji u predstavljanju politike i rada tog tela.

"Na to ću, kao jedan od novoizabranih potpredsednika vrlo rado odgovoriti", navela je ona.

Tokom petodnevnog zasedanja, Parlamentarna skupština treba da izabere i novog Komesara za ljudska prava Saveta Evrope i raspravlja o garantovanju autoriteta i efektivnosti Evropske konvencije o ljudskim pravima, o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva pacijenata na osnovu njihovih želja i o unapređenju ženskih prava u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena rezolucija o Srbiji u Savetu Evrope

Izvor: Blic, 25.Jan.2012

Poslanici Parlamentarne skupstine Saveta Evrope usvojili su večeras u Strazburu rezoluciju kojom se Beograd i Priština pozivaju da nastave dijalog i primene do sada postignute sporazume. ..U rezoluciji usvojenoj sa 90 glasova za, tri glasa protiv i troje uzdržanih, ocenjuje se da je Srbija postigla...

Nastavak na Blic...

Savet Evrope: Usvojena rezolucija o Srbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jan.2012

STRASBOURG - U usvojenoj rezoluciji  Saveta Evrope (SE) ocenjuje se da je Srbija postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali i da su neki ključni problemi kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.