Usvojena rezolucija 141. Skupštine Interparlamentarne unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija 141. Skupštine Interparlamentarne unije

Jednoglasno, uz aplauz, danas je u Beogradu usvojena rezolucija 141. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU), a sednici je predsedavala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Gojković je navela da joj posebno zadovoljstvo čini prisustvo ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, koji je i predsedavajući OEBS.

Lajčak je, obraćajući se prisutnima, naveo da u današnjem svetu saradnja nije luksuz, niti je dodatak rešenju, već je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << životna činjenica.

"Da li se radi o pitanju rešavanja terorizma ili klimatskih promena, danas moramo da radimo zajedno, a ne samostalno. Istovremeno su metode i sredstva saradnje pod rizikom i zaista mi je drago što sam ovde", poručio je Lajčak.

Prema njegovim rečima, parlamentarci imaju moć koja se ogleda u tome da mogu da pokreću inicijative i da donose odlučujuće glasove.

"Bez obzira na to koliko imamo međunarodnih ugovora i rezolucija, paktova i slično, ti dokumenti nemaju nikakvu ulogu bez vas parlamentaraca, vi ste oni koji treba da ih ratifikujete, da ih potpišete, i vi treba da pratite da li vlada sprovodi ono što ste usvojili", kazao je Lajčak.

On je poručio parlamentarcima da je njihov posao da međunarodno pravo "pretoče" u stvarnost i realan život građana.

Lajčak je istakao i važnost regionalne saradnje, ocenjujući da postoji dosta izazova zbog sukoba, bezbednosti hrane, ali i ekonomskog rasta.

Današnjoj sednici Skupštine IPU, koja okuplja više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz celog sveta, prisustvovala je i predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.