Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 17.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena deklaracija u Zvečanu

Skupština zajednica opština Kosova jednoglasno je na sednici u Zvečanu usvojila deklaraciju o potvrđivanju ustavnog položaja Kosova i Metohije u Srbiji.



"Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je, na osnovu Ustava Republike Srbije i u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a saglasno Povelji UN, Helsinškim završnim aktom i drugim opšteobavezujućim pravnim aktima, deo jedinstvene i nedeljive teritorije suverene države Srbije", navodi se u deklaraciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U Deklaraciji se navodi da Skupština apeluje na Vladu Srbije da saglasno Rezoluciji 1244 zahteva hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se poništila odluka o dolasku Misije Euleksa na Kosovo jer, suprotno odluci Saveta bezbednosti UN, sprovodi plan Martija Ahtisarija, koji nije dobio saglasnost Saveta.

"Skupština zahteva od svih institucija Srbije da saglasno Rezoluciji 1244 o svim pitanjima na Kosovu komunicira isključivo sa UNMIK-om i Kforom kao jedinim legitimnim misijama UN u pokrajini", navedeno je u deklaraciji, koju su u Zvečanu usvojili delegati Skupštine zajednice opština Kosova u prisustvu poslanika Skupštine Srbije.

Sednici je u znak podrške srpskom narodu u Pokrajini, u vreme kada se u Prištini obeležava godišnjica proglašenja nezavnisnosti, prisustvovao i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović. Na početku sednice pročitana su pisma podrške koje su uputili predsednici DSS Vojislav Koštunica, NS Velimir Ilić i SRS Vojislav Šešelj. U ime patrijarha Pavla podršku je uputio vladika Amfilohije Radović.

Bogdanović: Strategija o opstanku i povratku početkom marta

Ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je za RTS-da će Vlada Srbije već početkom marta usvojiti strategiju o održivom opstanku i povratku Srba na KiM.

"Po prvi put posle devet godina, imaćemo priliku da vidimo kome idu planirana sredstva i da li dobijamo nova radna mesta", rekao je Bogdanović.

"Smatramo da je Kosovo sastavni deo Srbije, i nadamo se da će početak pregovora o šest tačaka poboljšati život Srba i drugih nealbanaca", rekao je Bogdanović i istakao da je privremena samouprava neprihvatljiva za sve koji žive na Kosovu.

Ministar je istakao da je kontrola snaga bezbednosti KFORA, Euleksa, i UNMIK-a pojačana, ali da to za Srbe i druge nealbance ne znači puno, jer iskustvo pokazuje da je i u takvim situacijama bilo velikih incidenata".

Bogdanović je najavio da će se život na Kosovu danas odvijati normalno i da će sve škole, univerziteti i državne ustanove na prostoru pokrajine raditi.

Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, kao odgovor Srba na svečanu sednicu Skupštine Kosova u Prištini, povodom prve godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, najavljena je za 14 časova.

Samardžić: Važan istorijski trenutak

"Poslanici skupštine koji su danas doputovali u Zvečan pokazuju da je Kosovo u Srbiji, i da je u pitanju važan istorijski trenutak", rekao je bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić.

"Današnji skup pokazuje ne samo političku volju, nego i nameru da se Ustav primenjuje i na južnu srpsku pokrajinu", naveo je Samardžić.

Sednica u Zvečanu predstavlja odgovor Srba na svečanu sednicu Skupštine Kosova u Prištini povodom prve godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, na kojoj će govoriti predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

LDP: Održavanje sednice u Zvečanu zloupotreba Skupštine

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da održavanje sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju u Zvečanu predstavlja zloupotrebu parlamenta. On je to uporedio sa organizovanjem mitinga prošle godine, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Lider LDP-a je novinarima u Skupštini Srbije rekao da ne vidi nikakav smisao u kontitnuitetu vođenja pogrešne politike prema Kosovu i Metohiji.

"To je jeftina kampanja i pokazuje samo slabost države koja ne misli da se menja", ocenio je Jovanović i istakao da osuđuje svaki potez jednostranosti i naveo da je Kosovo daleko od potreba ljudi koji tamo žive.

G17 Plus: Nema priznanja Kosova

Šef Poslaničke grupe G17 Plus Suzana Grubješić ocenila je danas da "ni ovaj

skupštinski saziv, ni ova Vlada sigurno neće priznati nezavisno Kosovo".

"Ovim činom želimo da pokažemo da ne pristajemo na proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije", rekla je Grubješić novinarima u republičkom parlamentu, komentarišući odlazak članova skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju na sednicu Zajednice skupština srpskih opština.

Grubješić je objasnila da je dogovor u vladajućoj koaliciji da u Zvečan odu članovi Odbora za Kosovo i Metohiju, koji će tamo održati i sednicu ovog skupštinskog tela.

Na pitanje novinara da li je godinu dana posle proglašenja nezavisnosti Kosovo bliže Beogradu ili mestu u Ujedinjenim nacijama (UN), Grubješić je odgovorila da "Kosovo nije blizu ni Beogradu ni mestu u UN".

"Svi naši napori idu u prilog tome da se ponovo otvore pregovori oko statusa", rekla je Grubješić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.