Usvojen zakon o specijalnom sudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o specijalnom sudu

Skupština Kosova večeras je po ubrzanoj proceduri razmatrila i u načelu usvojila predlog Zakona o specijalnom sudu.

Za usvajanje zakona su glasala 73 poslanika, dok je samo jedan glasao protiv. Sednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

Prethodno je Vlada Kosova usvojila predlog Zakona o specijalnom sudu i predlog Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci osobama optuženim u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Zamenik premijera Kosova sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpske liste, Branimir Stojanović je jedini glasao protiv predloga Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci osoba optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Stranke vladajuće koalicije, uprkos tome što smatraju da je ovaj sud nepravedan, isticale su da je on neophodan radi otklanjanja sumnji da je OVK počinila zločine tokom rata.

"Traženje istine o pojedinim optužbama iz perioda za vreme i posle rata je izazov sa kojim moramo da se suočimo", rekao je poslanicima uoči samog glasanja kosovski premijer Isa Mustafa.

Veterani, su ispred zgrade kosovskog parlamenta protestvovali nezadovoljni jer se nisu našli na spisku kojim im se priznaje taj status, Tačija su gađali flašama i uzviklivali: "Lopove, lopove".

Poslanik DPK Bekim Hadžiu je rekao da je Specijalni sud velika nepravda, te da je njegovo formiranje politička odluka koja otvara put za očuvanje partnerskih odnosa  sa SAD i drugim prijateljskim zemljama. On je rekao da formiranje ovog suda znači eliminaciju političkih lidera OVK, za šta se zalažu i neki kosovski političari.

Poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Beriša je upitao strance da li bi i oni glasali za takav sud u svojim zemljama. On, naime, smatra da su upravo stranci ti koji su pretrpeli neuspeh sa pravnim sistemom Kosova jer su se, kako je rekao, povezali sa kosovskom mafijom.

"Šta je promenjeno u amandmanima da bi to moglo da promeni mišljenje poslanika da glasaju za. Nemojte da popuštate pritiscima jer treba da imate i karakter da biste bili poslanik", rekao je Beriša.

Srpski poslanici glasali za amandmane za Specijalni sud

Svi poslanici Srpske liste podržali su danas izglasavanje ustavnih amandmana koji su neophodan korak u pravcu formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je Tanjugu da su poslanici Srpske liste na ovaj način pokazali odgovornost i jedinstvo i da očekuje usvajanje Zakona o specijalnom sudu.

"U Skupštini Kosova i Metohije danas nije učinjen ustupak ni Srbima na KiM, niti međunarodnoj zajednici, već se radi o koraku u pravcu ispunjenja obaveze da se kazne odgovorni za teške zločine iz perioda kada su pojedinci uzeli oružje i pravo u svoje ruke", rekao je Jablanović.

On je dodao da očekuje će danas da bude usvojen Zakon o specijalnom sudu kako bi, kako je kazao, počelo sa otvaranjem slučajeva i procesuiranjem okrivljenih pripadnika OVK.

Svi poslanici Srpske liste podržali su ustavni amandman i ponovo pokazali odgovornost i jedinstvo u radu, dodao je Jablanović.

On je ranije danas izjavio da je pojedinim poslanicima Srpske liste zaprećeno da će morati da napuste Kosovo ako u skupštini glasaju za amandmane za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Jablanović je rekao da su poslanici Srpske liste kojima su minulih dana upućene pretnje ipak otišli u Prištinu kako bi podržali formiranje Specijalnog suda za zločine OVK.

Jevtić: Srbi neće podržati zakon o pomoći optuženima

Jedan od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je večeras da Srbi neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj pomoći osumnjičenima koje će procesuirati Specijalni sud za ratne zločine OVK.

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da Srpska lista neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj zaštiti osumnjičenih pred Specijalnim sudom koji je Vlada Kosova usvojila večeras.

On je dodao da je na sednici kosovske vlade to potvrdio i obrazložio zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Naravno podržaćemo Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, dodao je Jevtić, istakavši da očekuje večeras nastavak sednice i usvajanje Zakona o Specijalnom sudu koji će zaokružiti proces i otvoriti mogućnost da sud bude formiran i počne sa radom.

Komentarišući tok današnje sednice Skupštine Kosova, Jevtić je kazao da je ona protekla u duhu žestoke rasprave između albanskih opozicije i pozicije.

Sve ono što se čulo nije bilo prijatno jer je bilo dosta teških reči i optužbi koje ne doprinose onome čemu težimo - pomirenju između dva naroda, kazao je Jevtić.

S druge strane vest da su usvojeni amandmani koji definišu formiranje Specijalnog suda vest je koja daje nadu da će oni koji su činili zločine imenom i prezimenom ipak odgovarati za svoja nedela, zaključio je Jevtić.

Đurić: Srbija će pomoći izvođenje zločinaca pred sud

Srbija, njene institucije i specijalizovani organi spremni su da podrže i pomognu izvođenje zločinaca terorističke OVK pred sud, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je u izjavi Tanjugu rekao da će Srbija proučiti kakav će biti sastav, nadležnosti i obim aktivnosti Međunarodnog suda.

Đurić je dodao da ne veruje u iskrenost institucija i političara iz Prištine koji su danas glasali za osnivanje suda, jer su imali priliku da za 15 godina izvedu pred sud zločince iz terorističke OVK.

"Ne samo da ih nisu izveli, nego smo u tom periodu mogli da vidimo progon, zastrašivanje i ubistva svedoka. Svesni smo dobro kakva je lična i politička istorija nekih od onih koji su glasali za osnivanje ovog suda", rekao je Đurić.


Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na udaru "svojih": Veterani gađali Tačija flašama i vikali mu "lopove"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2015

Rasprava o usvajanju ustavnih amandmana u kosovskom parlamentu se odvija u gotovo praznoj sali, sednicu je najpre napustio premijer Isa Mustafa, a potom i njegov zamenik i lider DPK Hašim Tači koga su veterani gađali flašama dok je prelazio put do zgrade vlade...Veterani, koji ispred zgrade kosovskog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.