Izvor: B92, 01.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen nacrt Zakona o promeni Ustava

Beograd -- Komisija za izradu Zakona o načinu i postupku promene Ustava završila je u utorak rad usvojivši tekst nacrta Zakona koji će biti upućen Parlamentu na usvajanje. Posle usvajanja Zakona Parlament će formirati komisiju koja priprema nov Ustav i upućuje ga na javnu raspravu. Posle javne rasprave biće utvrđen tekst novog Ustava koji će biti usvojen u Parlamentu. Rok za završetak posla je 120 dana. Posle usvajanja Ustava u Parlamentu, najviši akt države treba da bude potvrđen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na referendumu, rekao je predsednik Komisije i republički ministar pravde Vladan Batić. "Referendum je uspeo ako izađe više od polovine birača upisanih u birački spisak, a Ustav se smatra usvojenim ako je od izašlih birača više od polovine glasalo za Ustav, što znači da vam treba 25 odsto ukupnog biračkog tela plus 1. Nadamo se da će on imati mnogo veću specifičnu težinu i da će ga prihvatiti više građana, čime će on uz apsolutnu većinu u Parlamentu imati pun legitimitet, odnosno legalitet", rekao je Batić.

Predstavnici Demokratske stranke Srbije u Komisiji glasali su protiv nacrta Zakona zbog načina usvajanja Ustava u Parlamentu, prostom većinom od 126 poslanika, rekao je Dejan Mihajlov. "Mi mislimo da je to više nego neprihvatljivo rešenje i rešenje koje je na štetu države i institucija, jer ulazimo u proces izgradnje države sa Ustavom koji neće biti institucija, sa Ustavom koji neće prihvatiti najveći broj poslanika, najveći broj građana, sa Ustavom koji će biti podložan promeni sa svakom promenom vlasti. Vi ćete dobiti Ustav pokradenim mandatima, što je potpuno neprihvatljivo, potpuno suprotno svim načelima izgradnje pravne države i izgradnje Ustava", rekao je on.

U zaključcima sa sastanka Parlamentu je preporučeno da, pre nego što izabere svoje predstavnike u Ustavnoj komisiji, Skupština utvrdi strukturu poslanika. Komisiju bi trebalo da čini 20 predstavnika Skupštine Srbije i po 3 predstavnika parlamenata Vojvodine, Kosova i Vlade Srbije. Posle pravno-tehničke redakcije, predlog Zakona o načinu i postupku promene Ustava biće prosleđen Skupštini Srbije na usvajanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.