Izvor: B92, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Usvajanje Povelje veoma povoljan korak"

Brisel -- U krugovima Evropske unije u Briselu u ponedeljak uveče je s velikim zadovoljstvom primljena vest o usvajanju Ustavne povelje Srbije i Crne Gore i pratećeg zakona u parlamentu Srbije, "uz opštu ocenu da je to veoma povoljan korak ka ustanovljenju institucija nove državne zajednice i njenom daljem snažnom približavanju Evropskoj uniji". Kristina Gajak, portparol predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solane je naglasila da je to "bio potez koji se dugo očekivao" i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Povelja i Zakon sad što pre treba da budu usvojeni i u crnogorskom i saveznom parlamentu.

Šefovi diplomatija EU ranije u ponedeljak su na zasedanju u Briselu izrazili zadovoljstvo zbog napretka u usvajanju Ustavne povelje i zakona o njenom sprovođenju. Evropska petnaestorica zahtevaju da Povelja i prateći zakon što pre budu sprovedeni u delo. Šefovi diplomatija EU takođe su upozorili da bez oklevanja treba dovršiti akcioni plan za unutrašnje tržište, trgovinu i carine, što bi omogućilo napredak Srbije i Crne Gore ka EU. Izvori Evropske komisije su rekli da Srbija i Crna Gora ne mogu napredovati ka sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa evropskom petnaestoricom ako ne bude usvojena Povelja, usaglašeni elementi unutrašnjeg tržišta i jedne carinske stope i spoljnotrgovinskog režima. Kako su novinarima izjavili zvaničnici Evropske komisije, predsedavajući EU, Grčka, traži da što pre bude utvrđena strategija ulaska država Zapadnog Balkana u redove evropske petnaestorice, s tim da one ispune evropske političke demokratske standarde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.