Ustavni okvir o nacionalnim manjinama dobar

Izvor: Akter, 18.Dec.2015, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni okvir o nacionalnim manjinama dobar

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da Ustav daje sasvim dobar okvir za bolji zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, te da na stolu za diskusiju može da bude sve ono što je u sadašnjim ustavnim okvirima

Udovički, koja je danas otvorila Okrugli sto posvećen nacionalnim savetima i manjinskim samoupravama u pravnom sistemu Srbije, rekla je da su merodavne međunarodne institucije ocenile regulatorni >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << okvir - zakone i prava koja imaju nacionalne manjine u Srbiji kao više nego dovoljne, ali je istakla da je problem u sprovođenju.

"Neka od tih institucionalnih rešenja su prilično inovativna, a za neka možda nikad nije ni postajala namera da zažive. Mi sad moramo da radimo na tome, ruku uz ruku, da taj regulatorni okvir popravljamo da bi i praksa mogla da bude onakva kakva nam treba", istakla je ona.

Potrebno je, dodala je, ostvariti pravo nacionalnih manjina na kulturnu autnomiju i istovremeno raditi na integrisanju srpskog društva, jer "svi smo mi građani Srbije i svima nam treba funkcionalna i jaka Srbija".

Ona je ukazala da je novi zakon, usvojen prošle godine, unapredio izborni sistem za nacionalne savete i na to je bio fokusiran, te zbog toga u tom zakonu nisu otvarana pitanja ovlašćenja nacionalnih saveta.

"Ne treba da se gubi energija na otvaranje tema ustavnih odredbi... Ponekad se poneko zanese i počne da otvra ustavna pitanja, ali zaista nismo spremni da u ovom procesu uopšte to otvaramo", rekla je ona.

Takođe je ocenila da u kreiranju javnih politika nacionalni saveti moraju da imaju važnu savetodavnu ulogu, ali ne i da postanu proizvođači sadržaja ili da drže monopol nad uređivanjem.

Navela je i da je u javnoj diskusiji Akcioni plan za jačanje položaja nacionalnih manjina, kao deo šireg Akcionog plana za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU, izrazivši očekivanje da će se stvoriti metodologije, što će se teško sprovesti u 2016, ali će se sve pripremiti kako bi u budućnosti bila bolje evidentirana zastupljenost manjina bilo gde, pa i u javnoj upravi.

Dodala je da se već sada radi na obezbeđivanju većeg broja udžbenika i da se sada mora uhodati nov način finansiranja programa u informativnoj sferi na jezicima manjina.

"Namera nam je da opet stavimo u funkciju i Budžetski fond za nacionalne manjine, koji je 2002. osnovan", rekla je, naglasivši da je u postupku usvajanje podzakonskog akta nužnog preduslova za tu svrhu.

Skrenula je i pažnju da i usred najveće fiskalne konsolidacije država nije smanjila iznose koji su bili planirani u 2015. za finansiranje nacionalnih saveta, što sasvim dovoljno govori o prioritetima ove Vlade.

Učesnicima seminara posvećenog promenama koje treba da se sprovedu u dva zakona koja određuju položaj manjina i funkcionisanje nacionalnih saveta nacionalnih manjina obratila se i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, koja je istakla da su važne normativne izmene zakona o nacionalnim savetima.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Peter Burkhard ocenio je da Srbija ima napredan pravni okvir za zaštitu nacionalnih manjina, ali i  da je potrebna njegova primena, istakavši da je uspostavljanjem nacionalnih saveta Srbija stvorila mehanizam zaštite manjina i unapredila njihovu integraciju u srpsko društvo.

Da Srbija ima napredan zakonski okvir, ali i probleme u praksi zaključio je i šef prvog sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji Nikolas Bizel, koji je rekao da EU pomno prati razvoj na tom polju.

Na skupu je govorio i šef Misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tim Kartrajt, koji je ocenio da tema nije laka, ali je poručio da je SE spreman da pruža savete i podršku Srbiji na tom planu kako bi se približila EU.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udovički: 2015. godinu obeležio dijalog Vlade i nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2015

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ocenila je danas da je 2015. godinu obeležio intezivan dijalog Vlade Srbije i nacionalnih saveta nacionalnih manjina...Na okruglom stolu "Nacionalni saveti / manjinske samouprave u pravnom sistemu Srbije" Udovički je kazala da u odnosu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.