Usaglašen sporazum u oblasti odbrane

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašen sporazum u oblasti odbrane

Državni sekretari ministarstava odbrane Srbije i Hrvatske, Dušan Spasojević i Pjer Šimunović, usaglasili su danas u Zagrebu sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji bi trebalo da potpišu ministri odbrane dve države.

Upućen je i zvaničan poziv ministru odbrane Srbije Draganu Šutanovcu da u narednom periodu poseti Hrvatsku, objavljeno je na internet stranici srpskog resornog ministarstva.

Spasojević i Šimunović razmatraali su pitanja vezana za bilateralnu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vojnu saradnju i konstatovali da postoji prostor za njeno unapredjenje.

Obostrano je naglašen značaj regionalne saradnje u oblasti odbrane, "koja je jedan od glavnih faktora regionalne stabilnosti" i istaknuto je zadovoljstvo dobrom saradnjom dva ministarstva u okviru regionalnih bezbednosnih inicijativa.

Spasojević se sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem, s kojim je razgovarao o pitanjima vezanim za bezbednosno-političku situaciju u regionu i evropskim integracijama dve zemlje i regiona zapadnog Balkana.

"Izražen je visok stepen saglasnosti oko neophodnosti što intezivnije regionalne saradnje i što brže integracije regiona u EU", navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

Spasojević se sastao i sa savetnikom za odbranu predsednika Hrvatske Zlatkom Gareljićem i predsednikom Odbora Sabora za bezbednost Borisom Špremom.



Podrška reformama odbrambenog sektora Srbije


Hrvatska podržava reforme odbrambenog sektora u Srbiji i želi svojim iskustvom članice NATO-a da doprinese podizanju standarda koje susedne zemlje sprovode u okviru programa Partnerstvo za mir, izjavio je danas državni sekretar hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Davor Božinović.

On je u razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Srbije Dušanom Spasojevićem dodao da je Partnerstva za mir - programa koji pruža dokazano koristan okvir za provodjenje reformi i odbrambenu saradnju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske.

Božinović je rekao i da je Hrvatskoj osim evro-atlantskih integracija jedan od prioriteta regionalna saradnja odnosno pružanje podrške susednim državama u njihovim aspiracijama.

"U tom kontekstu sagovornici su se složili da je moguće uključivanje Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo NATO-a dobra vest i korak u smeru stabilizacije i unapredjivanja odnosa u regionu", ističe se u saopštenju.

Spasojević je izjavio da Vojska Srbiji uživa visoko poverenje gradjana i izvestio sagovornika o intenzivnoj bilateralnoj odbrambenoj saradnji Srbije s nizom zemalja, dodaje se u saopštenju.

Sagovrnici su se saglsili da saradanja u oblasti odbrane Hrvatske i Srbije ima posebno mesto u intenzivnim bilateralnim odnosima dveju zemalja, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Božinović: Podrška reformama odbrambenog sektora Srbije

Izvor: Kurir, 22.Apr.2010

ZAGREB, 22. aprila (Tanjug) - Hrvatska podržava reforme odbrambenog sektora u Srbiji i želi svojim iskustvom članice NATO-a da doprinese podizanju standarda koje susedne zemlje sprovode u okviru programa Partnerstvo za mir, izjavio je danas državni sekretar hrvatskog ministarstva spoljnih poslova...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.