Urušio se led veličine Jamajke na Antarktiku!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urušio se led veličine Jamajke na Antarktiku!

OSLO - Ledeni "most" koji je, po svemu sudeći, držao ogromnu ledenu ploču na Antarktiku pukao je i mogao bi izazvati dalje lomljenje leda kao posledicu globalnog otopljavanja, izjavio je danas glaciolog Britanskog instituta za antarktičke studije Dejvid Von.

"Neverovatno je kako je led pukao. Pre samo dva dana bio je nedirnut", rekao je Von Rojtersu, pokazujući kao dokaz satelitske snimke ledene ploče Vilkins.

Snimci, koje je načinila Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svemirska agencija (ESA), pokazuju da je 40 kilometara dugačak ledeni "most", za koga se veruje da vezuje ploču sa glavninom leda, pukao na najužem mestu, na kojem je širok oko 500 metara. Umesto njega, u moru su sada plutajući komadi leda.

Vilkins, veličine Jamajke, je jedna od 10 ledenih ploča koje su se smanjile ili urušile poslednjih godina na Antarktičkom poluostrvu, najsevernijem delu antarktičkog kopna, gde se temperatura poslednjih decenija povećala zbog globalnog otopljavanja.

"Ostvo Čarkot (koje je "ledeni most" povezivao sa kopnom) biće sada zaista ostrvo, prvi put u istoriji", rekao je Von.

Von, koji je u januaru bio "u poseti" Antarktiku, kaže da su promene tamo retko ovako dramatične.

Nestanak "mosta", visokog oko 20 i gotovo 100 kilometara širokog 1950. godine, mogao bi da omogući vodenim strujama da speru dobar deo Vilkinsove ploče.

Još devet ledenih ploča smanilo se ili urušilo na antarktičkom poluostrvu u poslednjih 50 godina, češto u trenutku - poput ploče Larsen A 1995. i Larsen B 2002. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.