Uredba o suspenziji izvršenja protivustavna

Izvor: NaDlanu.com, 28.Mar.2012, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uredba o suspenziji izvršenja protivustavna

BEOGRAD, 28. marta 2012. (Beta) - Društvo sudija Srbije ocenilo je u sredu da je uredba kojom je Vlada Srbije suspendovala izvršenje pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka kojima je društvenim preduzećima naloženo da isplate radnicima potraživanja iz radnih odnosa, protivustavni akt.

BEOGRAD, 28. marta 2012. (Beta) - Društvo sudija Srbije ocenilo je u sredu da je uredba kojom je Vlada Srbije suspendovala izvršenje pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka kojima je društvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << preduzećima naloženo da isplate radnicima potraživanja iz radnih odnosa, protivustavni akt.Društvo sudija navodi da je Vlada 22. marta donela Uredbu kojom je propisala "način i rok evidentiranja dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnih odnosa" čime je, "na neodredjeno vreme", suspendovala izvršenja pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka."Ovom Uredom krše se ustavna prava radnika privatizovanih društvenih preduzeća na rad, na zdravstveno i socijalno osiguranje i na pravično sudjenje, koja su osnovna ljudska prava garantovana Ustavom i opšteprihvaćenim medjunarodnim pravilima", navodi društvo.Po oceni tog strukovnog udruženja, Uredbom se onemogućava funkcionisanje Srbije kao pravne države, koja treba da počiva na podeli vlasti izmedju zakonodavne, izvršne i sudske i na nezavisnosti sudske vlasti.Društvo sudija Srbije ukazuje da i Sud u Strazburu proglašava da je neizvršavanje pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka donetih u korist radnika "dobro ustanovljena sudska praksa", zbog čega je u takvim slučajevima predlagao zaključenje poravnanja.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.