Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči rasprave o vladi: opozicija će biti protiv

BEOGRAD - Opziocione stranke u Skupštini Srbije najavile su da neće glasati za predloge zakona o vladi i ministarstvima, o kojima rasprava počinje sutra u parlamentu.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je danas da će ta stranka glasati protiv zakona o vladi i ministarstvima, jer ima niz zamerki na predlog zakona koji je dostavljen narodnim poslanicima.

Radeta je kazala da SRS radi na amandmanima koje će uložiti na Predloge zakona o vladi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministarstvima i istakla da postojanje zamenika predsednika Vlade ne predviđa Ustav Srbije.

Ona je dodala da "Ustav takođe ne predviđa da predsednik vlade ima specijalan status i da njegov glas odlučuje".

I zamenik šefa poslaničke grupe DSS-NS u Skupštini Srbije Miroslav Markićević izjavio je a će ta poslanička grupa biti protiv predloženih zakona o vladi i o ministarstvima.

Markićević je obrazložio da je stav DSS-NS da glasaju protiv predloga zakona zbog "glomaznosti" nove vlade, koja će, rekao je, biti "jedna od najvećih u svetu".

On je dodao da "Predlog zakona predviđa mesto prvog potpredsednika vlade, što znači praktično zamenika premijera što nije u skladu sa Ustavom Srbije", kao i da "Ustav ne predviđa ni takozvani 'zlatan glas'".

Funkcioneri Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić i Ivan Andrić najavili su danas da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade Srbije.

Oni su na konferenciji za novinare precizirali da za novu vladu neće glasati zbog velikog broja ministarstava koje će ona imati, ali i zbog "ustupaka koji su učinjeni Socijalističkoj partiji Srbije" prilikom dogovaranja novog kabineta.

Predlog zakona o vladi i mnistarstvima podnela su 122 poslanika vladajuće većine, koja će, podrazumeva se, i podržati podnete predloge zakona.

Amandmani na te zakone, koji se razmatraju po hitnom postupku, mogu se podnositi do početka rasprave o njima s tim što od završetka načelne rasprave do početka rasprave u pojedinostima treba da prođe 24 sata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.