Umesto zvezdice čitanje izjave?

Izvor: B92, 22.Avg.2012, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto zvezdice čitanje izjave?

Beograd -- Srpske vlasti uoči sastanka sa zvaničnicima u Briselu pokušavaju da nađu rešenje kako bi se Srbija vratila na regionalne forume na kojima učestvuje i Kosovo.

Stolica Srbije na brojnim sastancima ostajala je prazna.

Prisustvovanje na skupovima s Prištinom za Beograd je bilo neprihvatljivo kako se to ne bi protumačilo kao implicitno priznavanje Kosova.

Preporuka da se pre svakog regionalnog foruma pročita posebna izjava kojom bi zvaničnici Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovili da ne priznaju Kosovo, pre godinu dana, kada je urađena, bila je neprihvatljiva za naše zvaničnike.

Ta preporuka deo je istraživanja Evropskog pokreta o učešću Srbije u međunarodnim forumima, a autorka istraživanja Tatjana Papić sa Pravnog fakulteta “Union” kaže da je posle Briselskog sporazuma o regionalnom predstavljanju situacija mnogo jasnija.

“Te nove težnje da se daje nova izjava su nepotrebne, potrebno je samo primeniti briselski sporazum na način koji on predviđa, a to je da postoji zvezdica na tabli Kosovo i da tekst te fusnote stoji u svakom od dokumenata. Jedino ako naši predstavnici osećaju potrebu da dodatno pričaju, ali ne treba odstupati od onog što kaže briselski sporazum kaže”, kaže Papićeva.

Novo rešenje značilo bi korak napred u regionalnoj saradnji. Za Ognjena Pribićevića, analitičara i bivšeg ambasadora u Nemačkoj, najveću štetu do sada trpela je Srbija, jer nije bila prisutna na skupovima na kojima se najčešće radilo na ekonomskim projektima.

“Ti kad ne igraš utakmicu, ti si je sigurno izgubio, a kad igraš ti ćeš da vidiš da li ćeš da dobiješ ili izgubiš. Svaka politika je bolja od politike neučestvovanja, a sama činjenica da postoji zvezdica jeste da se Kosovo razlikuje od drugih država koje su međunarodno priznate”, kaže Pribićević.

Posebna izjava mogla bi da bude jedno od rešenja, nagovestio je novi šef Vladine kacelarije za evropske integracije Milan Pajević.

U Vladi kažu da se još radi na modalitetu koji će omogućiti da Srbija aktivno brani nacionalne interese na regionalnim forumima, a da se ne povlači i tako ostavlja sav prostor Albancima. Tvrde da je takvo tumačenje prethodne vlade bilo štetno i neprincipijelno.

Promena politike na regionalnim forumima značila bi, kako navode stručnjaci, i napredak Srbije u evropskim integracijama uoči redovnog godišnjeg izveštaja iz Brisela.

“Ako to pitanje možete lako da rešite onda ćete dobiti mnogo. Neće se na njega blagonaklono gledati samo na skupovima, već i u okviru institucija Evropske unije, koje određuju nastavak vašeg puta”, rekla je Papićeva.

“Ovakav jedan korak na nekoliko nivoa, omogućiće nam da učestvujemo na skupovima, biće prepoznat i daće jedan okvir da se odlože neka teža pitanja, a za koje nismo spremni, a to je sever Kosova ili bar da ne rešava sad u septembru, oktobru”, smatra Pribićević.

Tri miliona evra izgubila je Srbija neprisustvovanjem na regionalnom forumu u Beču. Bila su to sredstva za projekte iz Programa investicionog okvira za zapadni Balkan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umesto zvezdice čitanje izjave?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2012

Srpske vlasti uoči sastanka sa zvaničnicima u Briselu pokušavaju da nađu rešenje kako bi se Srbija vratila na regionalne forume na kojima učestvuje i Kosovo...Tekst fusnote koji bi se čitao na regionalnim skupovima  ..Stolica Srbije na brojnim sastancima ostajala je prazna... ..Prisustvovanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.