Izvor: Blic, 04.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto UNMIK-a od juna kancelarija UN na Kosovu

UNMIK će od juna biti kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) na Kosovu bez sadašnjih ovlašćenja, piše danas dnevnik na albanskom "Koha ditore".



Od usvajanja i stupanja na snagu Ustava Kosova, što se očekuje za 15. jun, UNMIK će saopštiti da je primio k znanju činjenicu da je na Kosovu stvorena nova realnost i da počinje rekonfiguracija našeg prisustva na Kosovu, izjavio je za dnevnik jedan neimenovani visoki zvaničnik UN-a.

Od tog trenutka, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istom izvoru, UN će na Kosovu imati nešto što će se zvati kancelarija UN i imaće iste zadatke i ovlašćenja koje takve kancelarije imaju u drugim nezavisnim i suverenim državama.

Posle stupanja na snagu novog Ustava Kosova treba da započne ubrzani proceš prenošenja ovlašćenja sa UNMIK-a na institucije Kosova. Prvi deo prenošenja ovlašćenja će biti u oblasti pravosuđa i policije, koje će u jednom delu preuzeti EULEX, dok će direktna ovlašćenja biti preneta na odgovarajuće institucije Kosova.

O svim ovim planovima, prema izvoru lista, na vreme su informisani zaposleni u UNMIK-u.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.