Umalo tuča na tribini „Nova srpska levica”

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umalo tuča na tribini „Nova srpska levica”

Voda po sakou profesora Filozofskog fakulteta dr Vladimira Ilića, koju je prolio Ratibor Trivunac iz Anarhosindikalističke inicijative, bio je epilog jučerašnje tribine „Nova srpska levica” koju su organizovali nedeljnik „Vreme” i Fondacija „Fridrih Ebert” u Pres centru UNSa.

Spor je započeo dr Ilić podsećajući na ranije istraživanje o studentima levičarima koje je radio, a za koje je i Trivunac dobio novac, a nastavio se tako što je Trivunac optužio profesora da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ugušio studentsku pobunu 2006. godine.

I taman kada se spor malo smirio i nastavljena diskusija u kojoj je učestvovao i Matija Medenica iz organizacije „Marks 21”, ponovo je počelo obostrano optuživanje. Profesor je rekao da Trivunac nije dao nijedan ispit za šest godina, a on je odgovorio da dr Ilić radi za CIA i da je otišao sa fakulteta posle prvog semestra.

I dok je moderatorka Jovana Gligorijević, iz „Vremena”, pokušavala da umiri dvojicu učesnika tribine i da ih usmeri na priču o levici, u salu je ušlo petnaestak studenata ocenjujući da tribina ima za cilj da studentske blokade fakulteta u ovoj godini predstavi u kontekstu delovanja organizacija zvanične levice, što je pokušaj izvrtanja činjenica o studentskim borbama. Oni su podelili letak na kojem je pisalo: „Studentski pokret nije platforma za populističke politikante”.

Posle toga je tribina prekinuta, a akteri ovog neprijatnog događaja pokoškali su se i u holu ispred sale, ali su ih prisutni razdvojili.

Kako „Politika” nezvanično saznaje zbog incidenta na poziv organizatora tribine došla je i policijska patrola koja je u policijsku stanicu privela Ratibora Trivunca i Milana Lukića, učesnika tribine.

I. A.

objavljeno: 25.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.