Uhapšen zamenik javnog tužioca

Izvor: B92, Beta, 05.Maj.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen zamenik javnog tužioca

Beograd -- Doskorašnji zamenik javnog tužioca u Požegi i još dve osobe privedene zbog primanja i davanja mita.

Služba za borbu protiv organizovanovog kriminala i policija u Užicu uhapsili su bivšeg zamenika javnog tužioca u Požegi, Časlava Maslarevića. Pored njega uhapšene su još dve osobe, a ministarka pravde kaže da očekuje da to nije kraj, nego početak akcije Tužilaštva za organizovani kriminal na suzbijanju korupcije.

Kako B92 saznaje, iako je konkurisao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Maslarević nije izabran za tužioca u reformi pravosuđa, pa je zbog toga što nije znao zbog čega je doneta takva odluka, žalio Ustavnom sudu.

Pored Maslarevića, uhapšeni su i njegov stručni saradnik Duško Đorđević, kao i vlasnik preduzeća diskont "Prijanovići" iz Požege Slavko Prokopijević.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je bivši zamenik opštinskog javnog tužioca u Požegi Časlav Maslarević za pokretanje krivičnih postupka protiv dužnika preduzeća "Prijanović" očekivao novčani poklon od 30.000 evra.

"Meslarević se sumnjiči da je predzimao određene službene radnje protiv dužnika preduzeća 'Prijanović' i na ime na toga očekivao obećani novčani poklon od 30.000 evra", rekao je Radisavljević.

Radisavljević je napomenuo i da je osumnjičeni primio deo te sume

Kada su u prepodnevnim časovima pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala došli u diskont pića "Prokopijević” u Prijanovićima, iznenadili su se svi zaposleni.

Slavko Prokopijević, vlasnik diskonta bio je voljan da da izjavu za medije, ali kako je zbog istrage bio sprečen, njegov zet Ivica Babić, kaže da su od reforme pravosuđa očekivali druge rezultate.

”Očekivali smo da sud presudi u Slavkovu korist, jer Slavko je podneo blizu 50 krivičnih prijava, protiv firmi koje mu duguju blizu 11 miliona dinara. Mi smo očekivali da će se to konačno naplatiti”, kaže on.

"To su dokumenta od pre godinu, dve, a došlo je do sasvim drugačije situacije. Njega su priveli i njega sad krivično gone, a to još uvek ne znamo zbog čega. O mitu i korupciji nema reči, to je sto posto sigurno", tvrdi Babić.

Privođenje Slavka Prokopijevića, vlasnika diskonta, ali i bivšeg zamenika tužioca, kao i stručnog saradnika u tužilaštvu u Požegi, šokirala je građane Požege, a posebno one zaposlene u pravosuđu. Ipak, niko nije hteo pred kameru.

I dok u tužilaštvu nisu bili voljni za razgovor, o ovom slučaju se oglasila ministarka pravde Snežana Malović.

”Ova akcija je samo početak ledenog brega korupcije u pravosuđu. Otvoreno ću reći da u tome ne sme biti nedodirljivih. Naš prioritet jeste i biće borba protiv korupcije na svim nivoima, bez obzira na funkciju ili poziciju koju u društvu zauzimaju i ne treba sumnjati da će ona u potpunosti biti sprovedena", poručila je ministarka.

Časlavu Maslarević, Dušku Đorđeviću i Slavku Prokopijeviću određeno je zadržavanje do 48 časova i očekuje se da će nakon toga, uz zahtev za sprovođenje istrage, biti privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.