Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin bi Olandska ostrva u Sandžaku

Lider SDA traži da skupština donese rezoluciju o rešavanju statusa nacionalnih manjina i upoređuje Sandžak s Južnim Tirolom, a u bošnjačkim strankama ga podsećaju da nije tako pričao dok je bio ministar

Novi Pazar – Pošto je podnošenje rezolucije o rešavanju statusa nacionalnih manjina u srpskom parlamentu prošlo skoro nezapaženo, Sulejman Ugljanin je novopazarskoj javnosti pokušao da objasni zašto je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neophodno da Narodna skupština donese ovaj dokument po kojem bi Sandžak mogao da dobije status Južnog Tirola ili Olandskih Ostrva. Šef poslaničke grupe SDA Sandžaka – PDD ponovo je pozvao državne organe da se okanu „privatnih Bošnjaka” i okrenu dijalogu sa legitimnim predstavnicima manjina. U suprotnom, kaže Ugljanin, ostaje teza Grupe za manjinska pitanja, savetodavnog tela pri Ujedinjenim nacijama, da Bošnjacima preti istrebljenje.

„Manjine u Srbiji imaju mnogo problema, a sve dosadašnje vlasti, kao ni aktuelna vlast u državi, nisu činile ništa da ih reše”, rekao je Ugljanin.

Opozicija u Sandžaku ipak smatra da je Ugljanin nije iskren u svojoj brizi za Bošnjake, podsećajući da nije tako pričao dok je bio u Vladi Srbije ministar. Jahja Fehratović, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, stranke bliske muftiji Muameru Zukorliću, kaže, uz ogradu da rezoluciju nije čitao, da bi parlament trebalo da je usvoji, jer bi time Srbija dokazala da ima kapaciteta da rešava nacionalna pitanja i da je demokratska zemlja. Ipak, Fehratović zamera Ugljaninu što ta pitanja nije pokretao dok je bio ministar u prethodnoj vladi.

„Ugljanin je za jedinstvo u kome se samo on pita i nije spreman da čuje drugačije mišljenje”, kaže Fehratović i ilustruje to zbivanjima u BNV-u, čiji je Ugljanin predsednik i gde ignoriše postojanje opozicije.Kao i više puta dosad, Ugljanin ponavlja da država nije učinila ništa da rasvetli granatiranje pribojskih sela niti slučajeve nestalih, ubijenih, kidnapovanih i raseljenih Bošnjaka iz devedesetih godina prošlog veka. Po njemu, teror nad Bošnjacima traje i sada, pa se javljaju novi slučajevi policijskih opsežnih akcija pretresa i zastrašivanja bošnjačkog stanovništva bez ikakvog povoda i osnova. Uz sve to, kaže Ugljanin, manjine nisu zastupljene adekvatno u državnim organima sa javnim ovlašćenjima, što ih potiskuje iz javnog života.

– Neljudski i diskriminatorski odnos uniformisanih policajaca prema legitimno izabranim predstavnicima Bošnjaka traje već 24 godine – kazao je Ugljanin. Po njegovom mišljenju, poslanički imunitet i legitimacija trebalo bi da od bilo kakve kontrole i eventualnih sankcija zaštite i njegovog vozača.

– Ovako oni (saobraćajna policija) zaustave vozilo, vozač kaže da vozi narodne poslanike, a oni kažu da ih to ne zanima. Isprepadaju vozača, njemu drhte ruke, a mora posle da vozi. To je pokušaj ubistva i vozača i poslanika. To je ratno stanje – zaključuje Ugljanin, uz „objašnjenje” da su policajci nalog za takvo postupanje sigurno dobili od nekoga – političara, tužioca ili ministra.

Zbog svega predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća nudi rezoluciju po kojoj bi Srbija, kada je reč o Sandžaku i ostalim krajevima gde žive manjine, trebalo da „prouči i koristi najbolju praksu, kakvu ima Italija sa Južnim Tirolom ili Finska u odnosu na Olandska Ostrva”. Kako piše u ovom dokumentu, „teritorijalno uređenje treba da igra značajnu ulogu u efikasnoj zaštiti prava nacionalnih manjina u Srbiji”. U procesu novog definisanja administrativne i teritorijalne uređenosti Srbije, valjalo bi da se posebno uzmu u obzir istorijski, tradicionalni regioni.

Ugljanin veruje da Srbiji nema druge nego da usvoji rezoluciju koju su podneli bošnjački i albanski poslanici ako hoće da nastavi svoj put prema Evropskoj uniji. U suprotnom, kaže, Bošnjaci kao manjina su kojoj preti istrebljenje.

Ipak, drugi politički predstavnici Bošnjaka ne vide u ovom gestu Ugljanina njegovu preteranu brigu za položaj svojih sunarodnika.

Tako narodni poslanik Muamer Bačevac (SDP) smatra da ovaj Ugljaninov potez nije odraz iskrene brige za Bošnjake.

„On vređa Bošnjake, računajući da su zaboravili da je, dok je bio ministar, Ugljanin govorio kako Bošnjaci imaju sva prava u Srbiji. Sada opet, kad on nije u vladi, a u predizbornoj godini, priča da su Bošnjaci obespravljeni”, kaže Bačevac. On dodaje da i ovim postupkom Ugljanin, kao i mnogo puta ranije, pokazuje „neviđenu sposobnost” da od ozbiljnog pitanja napravi maskaradu.

Slavka Bakračević

objavljeno: 10.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.