Ugljanin: Sandžaku nije vraćena državnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2016, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin: Sandžaku nije vraćena državnost

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je danas da Bošnjaci nemaju nameru da budu "ikebana" na stolu buduće Vlade Srbije, jer nijedna prethodna Vlada, uključujući i dosadašnju Aleksandra Vučića, nije ispunila nijedan od postignutih sporazuma.

Svo poverenje su prokockali, rekao je Ugljanin predstavnicima ambasada 17 članica Evropske unije i zameniku šefa Delegacije EU u Beogradu Oskaru Benediktu, koji su posetili Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pazar.

On je poručio da će Bošnjaci, koji imaju četiri direktno izabrana poslanika u Skupštini Srbije, u parlamentu podržati svaki pozitivan predlog i aktivnost vezano za evropske integracije i pristupanje NATO.

Sve što je pozitivno za Bošnjake ćemo podržati, sve što je štetno ćemo kritikovati, istakao je Ugljanin.

On je predstavnicima ambasada država EU preneo da su Bošnjaci u Sandžaku jedini narod u bivšoj Jugoslaviji čiji status još nije rešen, jer im nije priznat status nacije.

Status Sandžaka nije rešen na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji. Posle pada komunizma, Sandžaku nije vraćena državnost koju je dobio za vreme Drugog svetskog rata odlukom Zemaljskog antifašističkog veća Sandžaka, podsetio je Ugljanin.

On je ukazao da Bošnjaci u Sandžaku imaju mnogo problema i nerešenih pitanja i da zato BNV, kao njihovo najveće predstavničko telo, nastoji da se bori za reformu političkog sistema u Srbiji, usvajanje akcionog plana za manjine, kao i usvajanje novog zakona o manjinama i rezolucije o Srebrenici u parlamentu.

Ugljanin je rekao i da je u Sandžaku teška ekonomska situacija, sa stopom nezaposlenosti većom od 50 odsto, postoji loša infrastruktura, a glavni problem je "širenje atmosfere straha, što rade državni organi Srbije u sredinama u kojima žive Bošnjaci".

Benedikt je istakao da su predstavnici Delegacije EU i ambasada zemalja članica došli na Sandžak kako bi bolje sagledali šta se dešava i da vide kako dalje pružiti podršku stabilizaciji i razvoju regiona.

On je podsetio da je EU sa svojim projektima prisutna u Sandžaku u poslednjih osam godina i da je urađeno dosta toga, a nastojaće da i dalje pomaže u ekonomskom razvoju tog kraja.

Benedikt je dodao i da će EU od nove Vlade Srbije tražiti informacije o tome kakvi su joj planovi razvoja lokalnih sredina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Dodela Oskara 2013

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.