Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin: Antimuslimanska alijansa izaziva podele

Predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin izjavio je sinoć da podele unutar islamske zajednice u Srbiji podstiče ili prećutno odobrava "svetska antimuslimanska alijansa" koja ima svoje predstavnike u Srbiji.

"Neke moćne zemlje preko svojih predstavnika u Beogradu pokušavaju da islamsku zajednicu iskoriste za izazivanje međumuslimanskih sukoba", rekao je Ugljanin, ne precizirajući o kojim je zemljama je reč. On je, gostujući na novopazarskoj Regionalnoj televiziji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naveo da je inspirator podela unutar islamske zajednice u našoj zemlji "svetska antimuslimanska alijansa" koja posredstvom svojih predstavnika, koji, kako je kazao, često posećuju Novi Pazar, "podstiče ili prećutno podržava" unutar muslimanske sukobe. Ugljanin je kazao da ta alijansa "nema snage da toleriše opstanak Bošnjaka sa islamskim identitetom u Sandžaku" već da pokušava da islamsku zajednicu predstavi kao političku organizaciju, odnosno dve političke organizacije koje se međusobno obračunavaju.

On je izrazio očekivanje da će taj problem brzo biti prevaziđen ako državni organi budu radili svoj posao. Ugljanin je zamerio ministru odbrane Draganu Šutanovcu "mešanje u unutrašnja pitanja islamske verske zajednice" i ocenio da prisustvo ministra vojnog na prijemu povodom proslave najvećeg muslimanskog praznika Kurban bajrama u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji predstavlja "stavljanje na stranu jedne od opcija". Lokalna samouprava Novog Pazara ima dobre odnose sa vojnim vrhom, kazao je Ugljanin i kao neodgovorno ocenio to što "neki ljudi u muslimanske verske stvari mešaju i ministra odbrane". "Pitamo se ko im je gazda i nadamo se da će se to promeniti", kazao je Ugljanin.

Izrazivši zadovoljstvo saradnjom sa okolnim opštinama, posebno Čačkom i Gornjim Milanovcem, Ugljanin je rekao da će ta saradnja, uz pomoć međunarodnih fondacija, biti nastavljena pa i proširena na, kako je rekao, regionalne razvojne agencije. On je podsetio da su razvojni prioriteti novopazarske opštine utvrđeni strategijskim planom do 2012. godine i obećao da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi ti prioriteti bili realizovani

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.