Učinićemo sve da zaštitimo interese Bošnjaka u RS

Izvor: Akter, 04.Sep.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učinićemo sve da zaštitimo interese Bošnjaka u RS

Bošnjački član Predsedništva i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Banjaluci da su interesi Bošnjaka u Republici Srpskoj ugroženi i da će njegova stranka upotrebiti sva pravna sredstva da zaštiti Bošnjake u tom entitetu BiH

"Bošnjacima u RS se brani upotreba njihovog jezika i njihova bezbednost je ugrožena", rekao je Izetbegović novinarima posle sednice Predsedništva SDA.

On je pozvao predsednika RS Milorada Dodika >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << na dijalog, a sve građane RS na suživot i međusobno uvažavanje.

Lider SDA tvrdi da se u javnim ustanovama RS onemogućava zapošljavanje povratnika, posebno u policijskim i pravosudnim institucijama, kao i da postoji diskriminacija u obrazovnom sistemu.

Izetbegović je najavio da će SDA Ustavnom sudu BiH uputiti zahtev za ocenu ustavnosti odbredaba Ustava Republike Srpske, koje se odnose na jezik bošnjačkog naroda.

"Preduzećemo sve ustavne i zakonske mere i koristiti sve institucionalne mehanizme za zaštitu u pravnoj borbi za ostvarivanja prava interesa Bošnjaka za obrazovanje na svom jeziku", rekao je on.

Izetbegović je još kazao da će se SDA od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) tražiti tumačenja ustava BiH i Republike Srpske u vezi sa jezicima koji su u službenoj upotrebi u BiH.

Vlasti RS tvrde da ne postoji bosanski jezik, već bošnjački, jer u Ustavu RS piše da su u RS službeni jezici "jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda".

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS, Izetbegović tvrdi odluka o referendum mora biti stavljena van snage i da će, i ako referendum bude održan, biti nezakonit i neustavan.

"SDA će podnijeti apelaciju Sudu BiH ako Ustavni sud RS potvrdi odluku o referendumu", istakao je on.

Izetbegović je istakao da se "entiteti ne mogu baviti pitanjima koja su u nadležnosti BiH" i na, kako je rekao, "na neustavan način donositi odluke i nametati volju u vezi sa radom pravosuđa".

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Izetbegović: Bošnjaci u RS ugroženi

Izvor: Blic, 04.Sep.2015

Bošnjački član Predsedništva i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da su interesi Bošnjaka u Republici Srpskoj ugroženi i da će njegova stranka upotrebiti sva pravna sredstva da zaštiti Bošnjake u tom entitetu BiH...- Bošnjacima u RS se brani upotreba njihovog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.