Ubuduće intenzivnija saradnja Srbije i Tadžikistana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubuduće intenzivnija saradnja Srbije i Tadžikistana

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković primila je danas ministra spoljnih poslova Republike Tadžikistan Sirodžidina Muhridina sa kojim je razgovarala o unapređenju parlamentarne, ali i sveukupne saradnje Republike Srbije i Republike Tadžikistan.

Predsednica Narodne skupštine ocenila je u kontekstu obeležavanja 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Tadžikistana, da dve države nemaju dovoljno aktivnu parlamentarnu saradnju, te je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovo prilika da se otvori nova stranica u bilateralnim odnosima i da se ostvari saradnja paralmenata na svim nivoima, od predsedničkog do nivoa radnih tela i grupa prijateljstava oba parlamenta, ali i saradnje nacionalnih delegacija u međunarodnim organizacijama. Gojković je istakla da bi, nakon predstojećih izbora u obe države, tok buduće saradnje parlamenata trebalo utvrditi potpisivanjem sporazuma i realizacijom uzajamnih poseta.

Gojković je zahvalila ministru Muhridinu na principijelnom stavu Republike Tadžikistan u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i međunarodnog prava.

"Zahvalni smo što Tadžikistan spada u onu grupu država sveta koje imaju razumevanja za Republiku Srbiju, koje poštuju međunarodno pravo, odluke UN, Rezoluciju 1244, teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Znači nam kada imamo podršku na međunarodnom nivou od strane država koje razumeju da je pitanje Kosova i Metohije postavilo opasan presedan, a Srbija ostaje posvećena dijalogu kojim ćemo kompromisno rešiti svako pitanje koje može da poboljša život svih građana", poručila je predsednica Gojković.

Ministar spoljnih poslova Republike Tadžikistan Sirodžidin Muhridin, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, istakao je važnost uloge parlamentarne saradnje za ukupne odnose dveju država i svoju posetu Srbiji ocenio kao korisnu za njihovo unapređenje. On je naveo da Tadžikistan u potpunosti razume pitanje tzv. Kosova i da će nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i u budućnosti. On je takođe ocenio da pored razvoja parlamentarne saradnje, dve države mogu ostvariti plodnu saradnju u oblasti ekonomije, energetike, ali i poljoprivrede i investiticija.

Na sastanku je zajednički ocenjeno da u odnosima dveju država postoji veliki prostor za saradnju, uz ocenu da je parlamentarna diplomatija važan segment za unapređenje bilateralnih odnosa. Sagovornici su razmenili mišljenja i o načinima obeležavanja 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali i pitanjima zaštite životne sredine, klimatskih promena i pitanju voda i plave ekonomije.

Sastanku predsedice Gojković i ministra Muhridina prisustvovao je i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Tadžikistanom Dragomir J. Karić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.