Ubediti da barikade nisu rešenje

Izvor: B92, 21.Okt.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ubediti da barikade nisu rešenje"

Beograd -- Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer odbacio je mogućnost da se "pregovara o srpskim uslovima i o barikadama".

Dežer je izrazio nadu da srpske vlasti mogu da ubede građane na severu Kosova da barikade nisu rešenje.

Dežer je, u intervjuu "Blicu", ocenio da se iz deklaracije Srba sa severa Kosova "ne vidi ni rešenje, ni volja da se dođe do realističnog rešenja u trenutnoj situaciji".

"Situacija sa barikadama je neodrživa, jer su prolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već mesec dana blokirani", rekao je on, uveren da će Kfor i Euleks pronaći rešenje.

Šef misije EU u Srbiji je dodao da u ovom trenutku ima konatakata između svih strana koje su uključene u proces i da postoji nekoliko izlaza iz ove situaciji.

On smatra da je najbolje imati poverenje u volju srpskih vlasti da pitanje barikada na severu Kosova bude rešeno na nekonfliktan način.

Dežer je konstatovao da ne može da se razgovara pod pritiskom barikada, ali i izrazio nadu da će uskoro biti moguće ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine.

Govoreći o šansama da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU on je rekao da su "svi ciljevi koji su pred Srbiju postavljeni u okviru mišljenja i preporuke Evropske komisije, dostižni u narednih nekoliko nedelja".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.