UNS: Zakon antievropski, antiustavan i antidemokratski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2009, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Zakon antievropski, antiustavan i antidemokratski

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije održalo je danas protest ispred Doma narodne Skupštine na kome su od poslanika zatražili da ne glasaju za izmene Zakona o javnom informisanju, ocenivši ih "antievropskim" i "antiustavnim".

Predstavnici Udrženja predali su Skupštini Srbije peticiju sa potpisima više od 600 novinara u kojoj se traži neizglasavanje predloženog zakona.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović istakla je da "niko novinare u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vezi sa ovim zakonom ništa nije pitao" i dodala da je javna rasprava, iako zakasnela, pokazala da se evropske ustanove, domaći medijiski i pravni eksperti slažu sa njihovim stavom da je zakon "antievropski, antiustavnan i antidemokratski".

Mi verujemo da će taj zakon gasiti medije po kratkom postupku, rekla je Smajlović i dodala da predstavnici UNS protestuju ispred Doma Narodne skupštine kako bi ih poslanici videli i uverili se da stoje iza svojih reči, ali i shvatili da se usvajanjem ovog zakona krši sloboda izražavanja u Srbiji.

Ona je istakla da će se, ukoliko se ovaj predlog zakona usvoji, UNS obrati predsedniku Srbije Borisu Tadići i zatražiti od njega da ne potpiše taj zakon, Ustavnom sudu da ocenu ustavnosti, a da će zatim uputiti i predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Socijalistička partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera Srbije najavile su da će biti uzdržane, dok je Jedinstvena Srbija kazala da će glasati protiv predloga izmena tog zakona, kao i Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija, Srpska radikalna stranka i Srpska napredna stranka.

Šef poslaničke grupe manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da će taj poslanički klub podržati predložene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju.

"Predlog nije idealan, ne kažem da je dobar, ali je za nas prihvatljiv", rekao je Pastor novinarima u parlamentu, ocenivši da njegovim usvajnjem neće nastupiti mrak na medijskoj sceni Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi danas da se izjasne o izmenama Zakona o javnom informisanju i još 23 zakonska predloga sa poslednje vanredne sednice, o kojima su raspravu završili pre mesec dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.