Izvor: B92, 19.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN komandant Srebrenice: "Bili smo potpuno napušteni"

Hag -- Komandat bataljona holandskih plavih šlemova, koji je bio zadužen za zaštitu Srebrenice, izjavio je u ponedeljak, pred komisijom holandskog parlamenta, da se osećao da su ga Ujedinjene nacije "potpuno napustile" kada su srpske snage u julu 1995. godine zauzele tu muslimansku enklavu.

Pukovnik Tom Karemans izjavio je da se 11. jula ujutru, kada je preuzet grad, osećao "potpuno napuštenim", pošto njegovi nadredjeni u UN nisu odobrili podršku iz vazduha, na čemu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on insistirao. Oficir je govorio pred anketnom komisijom holandskog parlamenta koja treba da utvrdi odgovornost Holanđana za pad grada i masakr koji je usledio.

"Vazdušni udari je trebalo da budu snažni, bez uzimanja u obzir eventualnih žrtava u holandskom bataljonu ili među civilima", rekao je pukovnik, ocenjujući da je to bio jedini način da se spreči zauzimanje Srebrenice.

Uloga pukovnika Karemansa kontroverzno je ocenjivana u Holandiji. U prethodnom zvaničnom izveštaju iz aprila ocenjeno je da on nije mnogo ozbiljno shvatan kada je tražio vazdušne napade, već da je stvarni šef bataljona bio njegov zamenik Rob Frinken. Karemans je, takođe, rekao pred šestočlanom komisijom da zvaničnici iz Haga plavim šlemovima nisu dali instrukcije, iako se strahovalo da bi srpske snage mogle da počine masakre.

Parlamentarna komisija podneće izveštaj 27. januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.