Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Srbija isporučivala oružje Liberiji

Njujork -- Specijalna radna grupa UN, zadužena za praćenje tragova oružja prema zapadnoj Africi, ustanovila je da su hiljade automatskih pušaka, ručnih granata i mina poreklom iz Srbije završile u Liberiji čime su prekršene sankcije Saveta bezbednosti, javlja agencija Rojters. Grupa istražitelja, koju je imenovao Savet bezbednosti, u utorak je takođe saopštila da sumnja da je u pripremi slanje još 50 tona vojne opreme iz Srbije za Liberiju preko Kinšase, glavnog grada DR Kongo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Radio B92, međutim, saznaje da je početkom ove godine sprečena isporuka ovog oružja.

Kako tvrde istražitelji a prenosi Rojters, najveće količine oružja i opreme, stigle su između juna i avgusta 2002. godine s lažnim dokumentima na kojima je pisalo da su upućeni u Nigeriju a oružje je nabavljeno preko beogradske kompanije "Temex". Prevoz do Liberije obavile su moldavska avio kompanija "Aerokom" i belgijske kompanije "Dukor World Airlines" a agent koji je obezbedio "papire" na beogradskom aerodromu bila je firma "Interjug AS". Prema izveštaju, izvesni Slobodan Tešić iz firme "Temex", kojeg istražitelji nazivaju "glavnim kršiocem sankcija", putovao je čarter linijom u Liberiju zajedno sa biznismenom Orhanom Dragašem i Jovanom Aleksićem iz beogradskog "Aviogeneksa".

Prema izvorima Radija B92, pilot "Aviogenexa" Jovan Aleksić je već duže vreme u bliskim odnosima sa vlastima Liberije, poseduje diplomatski pasoš ove zemlje i zvanje počasnog konzula. Vlada Liberije pokušala je prvi put u januaru prošle godine da ostvari kontakte sa firmama u Beogradu i obezbedi oružje za svoju vojsku. Bili su im potrebni rezervni delovi za helikoptere ruske proizvodnje, oružje i municija, saznaje B92.

Kontakt sa beogradskim firmama obezbeđivao im je Jovan Aleksić. Liberijski ministri pokušali su da obezbede JAT-ov avion za prevoz rezervnih delova i oružja, ali je to odbijeno zbog sankcija UN, te je posao sklopljen sa moldavskom aviokompanijom.

Prema izvoru Radija B92, u periodu od juna do septembra prošle godine sa beogradskog aerodroma je za Liberiju odletelo 4 do 6 aviona 'Antonov' sa oružjem i municijom, odnosno oko 100 tona vojne opreme. Svi ovi avioni su formalno leteli za Kongo i imali sve potrebne potvrde belgijskih kompanija za uvoz oružja, ali su završavali u liberijskoj prestonici Monroviji. Trgovina je, kako je potvrđeno našem radiju, obavljana posredstvom firme "Temex" čiji je vlasnik Slobodan Tešić, čovek koji već više godina poslovno sarađuje sa vojskom.

Kako prenosi Rojters, Tešić je negirao da je ikada boravio u Liberiji, ali su međunarodni istražitelji, uz pomoć srpskih vlasti, pronašli njegovu prijavu u hotelu u Monroviji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.