UN: Srbija 59. u svetu po indeksu humanog razvoja

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Srbija 59. u svetu po indeksu humanog razvoja

Srbija je zauzela 59. mesto među 187 zemalja po indeksu humanog razvoja za 2011. godinu koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Indeksom humanog razvoja se izražava kvalitet života na temelju podataka o životnom veku, pristupu obrazovanju i prihodima, kao i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku.

Srbija je na listi za prošlu godinu bila 62, što znači da je u 2011. napredovala za tri mesta, pokazali su podaci UNDP.

Lista je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << podeljena na četiri grupe od po otprilike 45 zemalja ocenjenih po stepenu humanog razvoja.

Srbija je smeštena u drugu grupu, koju čine "zemlje sa visokim stepenom humanog razvoja".

U toj grupi se nalaze i Crna Gora (na 54. mestu), Bosna i Hercegovina (74.) i Makedonija (78. mesto), kao i dve članice Evropske unije, Rumunija i Bugarska, na 50. odnosno 55. mestu.

Najvišu grupu "zemalja sa veoma visokim stepenom humanog razvoja" predvodi Norveška, kao što je bio slučaj čak devet puta u proteklih 11 godina, a slede Australija, Holandija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland, Kanada, Irska, Lihtenštajn, Nemačka i Švedska.

Od ostalih država nastalih iz bivše Jugoslavije, Slovenija je na 21. mestu, a Hrvatska na 46.

U trećoj grupi, "zemalja sa srednjim stepenom humanog razvoja" nalaze se brzorastuće privrede poput Narodne Republike Kine (101. mesto) i Indije (134. mesto).

U najnižoj grupi "zemalja sa srednjim stepenom humanog razvoja" uglavnom su države sa afričkog kontinenta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.