U svakome od nas čuči Supermen

Izvor: S media, 24.Sep.2010, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U svakome od nas čuči Supermen

Priče poput one da je majka podigla automobil ispod kog joj je bilo zaglavljeno dete – spadaju u legende...

Ipak, ljudsko telo sposobno je za akcije kojima bi i Supermen pozavideo. Naučnici objašnjavaju da povećan nivo adrenalina tokom stresnih situacija daje ljudima gotovo paranoramalne sposobnosti, slične onima koje imaju superjunaci.



Preživeti udare groma


Između svoje 35. i 65. godine Roja Klivlenda Salivena grom je udario >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sedam puta. Preživeo je. Bio je izložen udaru svakih pet godina, dok je za prosečnog čoveka šansa da će ga u toku jedne godine pogoditi grom 1:750.000. Umro je 1983. u 71. godini, ali ne od munje, već je pucao u sebe, navodno zbog neuzvraćene ljubavi.



Penjanje po zgradama


Poznat pod nadimkom „čovek pauk“, Alan Robert se popeo na najviše oblakodere na svetu bez pomoći užeta ili opreme za fri-klajmbing. On koristi samo ruke, a na nogama ima cipele za planinarenje. Nekoliko puta je hapšen jer se ilegalno penjao uz zgrade obučen u kostim Supermena. Iz Kine je zbog toga proteran. Treninzi, fizička spremnost i tehnika omogućavaju mu da se penje držeći se za male procepe na fasadama.

50 maratona za 50 dana

Zovu ga 50/50/50. Din Karnejzis iz Los Anđelesa istrčao je 50 maratona u 50 američkih gradova za 50 uzastopnih dana. Pretrčao je i 217 kilometara Doline smrti u pustinji Mohave na 48 stepeni Celzijusa i maraton na Južnom polu na -40 stepeni Celzijusa. „Sve vas boli i vaše telo kaže dosta, ali vi prevaziđete te mehanizme i naterate sebe da nastavite“, rekao je Din.



Uvrtanje metala


Sakinat Kanapjeva je najjača baka na svetu. Ova 76-godišnjakinja iz Rusije može da podigne teg od 24 kilograma, polomi konjsku potkovicu i zavrne čelik debljine pet centimatara. Otkrila je svoju vanrednu snagu kada je imala 10 godina, kada je pomerila kontejner težak 299 kilograma, što je ekvivalent četiri odrasla čoveka.



Podizanje automobila


Kris Hikman sa Floride je vatrogasac. Bio je uključen u akciju spasavanja žrtava saobraćajne nesreće. Tom prilikom stari model „ševroleta” se prevrnuo i pao na stranu, a vozačeva ruka je ostala zaglavljena između automobila i zemlje. Hikman je podigao auto 30 centimetara od zemlje i tako omogućio drugim vatrogascima da spasu unesrećenog čoveka.

Preživeti smrzavanje

Nadimak Ajmen dobio je opravdano. Vim Hof je holandski avanturista koji je pretrčao arktički maraton na -29 stepeni Celzijusa bez majice. Drži i svetski rekord u potapanju u led, gde je ostao sat i 44 minuta. Pre tri godine je obučen samo u šorts izdržao 72 minuta na Severnom polu. Hof tvrdi da može da kontroliše temperaturu svog tela tako što koristi tantričku tehniku Tamo, koju upražnjavaju Jogi monasi na Tibetu.

I. Stojanov

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.